24 Април 2024 г. Сряда

Марин Райков: Няма да допусна "безразборна национализация"

2013-03-13 08:45:22

 

Премиерът увери, че няма да допусне "безразборна национализация" и ще се противопостави на всеки опит страната да бъде хвърлена в хаос. "Какъвто и да е вътрешният или външният натиск, България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не", зарече се Райков. Плевнелиев пък заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е предвидено, а държавата ще изчисти всички забавени плащания към малките и средните фирми.

Обявяването на служебния кабинет, коментарите за избора на отделните му членове, позициите на парламентарно представените партии, анализите на политолози и експерти - са централна тема на печатните издания днес. Според "Сега": "Плевнелиев натовари служебния кабинет със свръхамбициозни задачи". Премиер и външен министър в следващите поне два месеца ще е досегашният посланик на България в Париж Марин Райков. При презентацията на новия кабинет президентът не представи поименно членовете му. Сред задачите на временния кабинет ще са: организирането на честни избори, стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, изпълнението на ангажиментите към ЕС и НАТО, усвояването на средствата от еврофондовете.

 В анализа си "Сега" определя избора на служебен кабинет като "модел за правителството, който вече имахме". Вестникът прави аналог с констатацията си: "С българския Монти започва клоунадата".

С изреждане имената на министрите и кратките им биографични справки, съпроводени от колажни снимки, "24 часа", "Труд", "Преса", "Капитал Daily", "Стандарт", "Монитор", "Дума" дават отговор на въпроса "Кой кой е в новото правителство?" Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи. Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие. Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Петя Първанова, министър на вътрешните работи. Проф. Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Калин Христов, министър на финансите.

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването. Тодор Тагарев, министър на отбраната. Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство. Иван Станков, министър на земеделието и храните. Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката. Юлиан Попов, министър на околната среда и водите. Владимир Пенев, министър на културата.

Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта. "24 часа" анонсира: "Служебното правителство - четири жени и много "вносни" министри". "Преса" нарича кабинета: "Отряд за бързо реагиране". "Капитал Daily" го определя като: "Екип с мисия" и очертава спешните задачи пред икономическите министри, като представя виждането на макроикономистите за ролята на служебното правителство. Според тях запазването на стабилността при натиск за социални разходи ще е основната трудност за кабинета.

"Труд" обявява: "Това е 13 -ият кабинет на прехода", остава надеждата да не се окаже фатален. Изданието представя някои от приоритетите на кабинета: борба с монополите в енергетиката, транспорта, медиите; развитие на електронното правителство; помощ за малките и средни предприятия. Остава въпросът - твърде служебен ли е този кабинет, или много повече? Опозицията не дава толеранс на служебното правителство, уточнява "Труд". От БСП се притесняват дали изборите ще бъдат честни при този състав на кабинета. ДПС обяви, че това е кабинет на зам.-министрите на Бойко Борисов. "Атака" изтъкна, че Мартин Райков е защитавал интересите на Турция, докато е бил зам.-министър на външните работи и е виновен за либийския случай.

За "24 часа" журналистът Юри Велев дава отговор на въпросите: "Дали президентът е амбициозен архитект? И може ли служебното правителство да тръгне по нов политически проект?"

Позицията на политолога Огнян Минчев, споделена пред всекидневника, утвърждава факта, че жените в кабинета смекчават конфликтите и присъствието им е добър знак, а самият министерски съвет е добре балансиран. Очертавайки портрета на новия премиер, "24 часа" го определя като дипломатичния прагматик, който ясно заяви, че иска да чуе и гласа на мълчаливото мнозинство в страната ни.

По повод на новия кабинет "Дума" изразява позицията си, според която, президентът и неговият екип са създали атмосфера от драматично свръхочакване на новото правителство, което е взривоопасно за една страна, която и без това се разтърсва от бунтове. И е естествено неодобрението да надделее над хладното отношение във форумите и социалните мрежи. Това е кабинет за два месеца - не може да бъде натоварван със свръхсоциални очаквания или някаква радикална промяна на модела, се твърди в материала "Зрелища в размирно време". Задачата на този кабинет е влудяващо проста и почти невъзможно трудна - да събере остатъците от тази държава след терористичното управление на Бойко Борисов и да се опита да спре постоянния икономически и социален разпад, както и да проведе едни честни избори.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изразява надежда пред "Монитор", че очаква добър диалог за София с новия кабинет. Според "Стандарт": "Плевнелиев е изненадал партиите със състава на служебното правителство".

Около 300 протестиращи с метли в ръце обсадиха вчера парламента, информира "24 часа". Те мятаха памперси, тоалетна хартия и стотинки по входа на НС, където депутатите се събираха на извънредно заседание. Група младежи подариха стар трабант кабрио на народните избраници. "Да ги изпратим така, както те се грижеха за народа!", призова един от водачите на протеста .

По разпореждане на Цветан Цветанов МВР подслушва и следи лидерите на протестите в страната. Това обяви вчера председателят на БСП Сергей Станишев. Според него във вътрешното ведомство са били изготвени досиета на водачите на недоволството, освен това е била следена и тяхната есемес-кореспонденция, както и електронните им пощи, пише "Дума". Това се прави с цел тези хора да бъдат дискредитирани, събира се информация за тяхното минало, която може да бъде злепоставяща, допълни Станишев. Според лидера на БСП подобно полицейско наблюдение се прави по отношение на Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев, имало и изготвени профили на някои от лидерите на регионалните протести.

Станишев е убеден, че всички тези досиета ще бъдат използвани за оказване на натиск върху лидерите на протестите. "Подобно поведение напомня много повече на похватите на един тоталитарен и авторитарен режим", коментира той. Татяна Дончева, бивш депутат от БСП, споделя в интервю за "Труд": "В БСП лява е само реториката. БСП участва в прехода и разпределянето на националното богатство по несправедлив начин.

Тя до ден днешен отказва да говори по този въпрос, камо ли да признае, че нещо е сбъркала. Очевидно е, че в една социалистическа партия - нова или стара, трябва да дойдат генерации, които не са свързани с прехода, с "червените куфарчета". Това ще стане. Дали ще стане в БСП или извън... И СДС беше табела, за която се казваше, че е кауза. В момента какво е - нищо", заключава г-жа Дончева.

"Труд" отразява отчета на вътрешния министър Цветан Цвентанов. Събитието бе в Гранитната зала на Министерския съвет заприлича повече на предизборна кампания, коментираха репортерите. То продължи близо 2 часа и половина и почти не остана време за журналистически въпроси към Цветанов. Майки на деца, загинали при катастрофи, жители на село Бисер, жертви на бандите Наглите, Килърите и Октопод дойдоха от различни краища на страната като гости на отчета на МВР за периода 2009-2013 г. Един след друг те вземаха думата, за да хвалят министъра и екипа му, като заявяваха, че не са специално поканени, а идват по своя инициатива като граждани.

Паричните резерви на държавата отново слязоха на критично ниски нива, предупреждава "Сега". По последни данни на БНБ към 8 март фискалният резерв в централната банка възлиза на 2.7 млрд. лв. В търговски банки според експерти са депозирани други 300 млн. лв. Така общите резерви на държавата в момента са около 3 млрд. лв. при заложен минимум от 4.5 млрд. лв., който трябва да бъде постигнат в края на годината. Данните на БНБ показват, че в рамките на седмица резервът се е стопил с около 713 млн. лв.

Към 1 март резервните пари в БНБ бяха 3.4 млрд. лв. Подобно намаляване на резерва в началото на месеца е характерно заради покриването на крупни плащания като пенсиите например, но резервът за пръв път пада под 3 млрд. лв. от началото на годината. Това се случва и след взетото извънредно решение за емитиране на 800 млн. лв. вътрешен дълг, който да гарантира стабилността на резерва. То се наложи заради изплащането на земеделските субсидии за единица площ. От Министерството на финансите изтъкват, че тези пари ще бъдат възстановени от Европейската комисия, но така или иначе падежът на емитираните ДЦК е след 6 месеца и той ще трябва да бъде покрит от хазната.

Въпреки двойно по-големия обем рехабилитирани новопостроени пътища през това правителство, въведените в експлоатация нови пътни трасета са по-малко от тези от времето на Тройната коалиция. Това призна вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, информира "Дума".Тя разпореди сдружение "Тракия IV" с водещ партньор "Холдинг Пътища" да се мобилизира на 200% и да използва всеки хубав ден за работа на три смени. "Всяка пета фирма ще наема персонал", съобщава "Стандарт". Има глад за строители и земеделци, най-малък е шансът за ВиК специалистите.

Ден след като енергийният министър в оставка Делян Добрев установи, че Националната електрическа компания (НЕК) е заложила свои бъдещи вземания от трите електроразпределителни предприятия и с това е гарантирала кредити за построяването и обновяването на централите "Марица-изток 1 и 3", от прокуратурата обявиха, че ще разширят обхвата на проверките си, информира "Сега". Обект на ревизията ще бъдат дългосрочните договори с двете централи. Те са за 15 години, а според сключените особени залози, ако НЕК се окаже във фалит и спре плащанията, приходите на двете американски централи са гарантирани с вземанията й от енерго - разпределителните дружества.

Министърът съзря проблем в това и спешно предаде документите на главния прокурор. В ЧЕЗ са готови с извънредния отчет на тока, съобщава "24 часа", изданието подчертава, че дипломата на Юлиана Иванова липсва и в ДКЕВР, и в Министерски съвет.

До края на месеца "Топлофикация - София" ще открие единен телефон за справки, информация и сигнали на граждани. Това стана ясно вчера при представянето на бизнес плана на дружеството за 2013 г. пред комисията по финанси към градския парламент. Горещият телефон е една от мерките за подобряване на комуникацията с клиентите, за което ръководството на дружеството бе остро критикувано от общинския съвет, пояснява "Труд".

Вестникът съобщава, че социалната тарифа на тока не е приета. Икономическата комисия в парламента не одобри идеите на БСП. България окончателно излезе от проекта "Бургас-Александруполис",това решиха депутатите в пленарна зала вчера, като денонсираха споразумението с Русия и Гърция."Телеграф" на първа страница известява: "Плащаме на ЧЕЗ и бельото, което е включено в сметките за ток". Това става ясно от договорите между електроразпределителното дружество и свързани с него фирми - на стойност 601,1 млн. лв.

"Конклавът не успя да избере папа днес, утре ново гласуване", съобщава "24 часа". Черен дим се е разнесъл над покрива на Сикстинската капела, с което се известява, че първото гласуване на кардиналите не е довело до избора на нов папа. Кардиналите ще се съберат отново утре за ново гласуване. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати