Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 12
Начало arrow Политика arrow Кой кой е в служебния кабинет

Кой кой е в служебния кабинет

  Print E-mail
2013-03-12 17:41:28
източник: dnes.bg

Вече е ясен съставът на служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Служебен премиер и външен министър ще е посланикът ни в Париж Марин Райков. Вицепремиерите в служебното правителство ще са трима. 

Освен вицепремиер главният секретар на президента и бивш зам.-регионален министър Екатерина Захариева поема Министерството на регионалното развитие. 

Вторият вицепремиер ще е съветникът по социални въпроси на президента Деяна Костадинова, която става министър на труда и социалната политика. Илияна Цанова ще е третият вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Oт 2003 г. до 2013 г. тя работи за Европейската банка за възстановяване и развитие.

Ръководителят на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов става министър на правосъдието. 
Подуправителят на БНБ Калин Христов сяда в стола на досегашния финансов министър Симеон Дянков. Христов излиза в неплатен отпуск като подуправител на БНБ. 
Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков става министър на земеделието и храните.

Бившият изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Уизер“ Кристиан Кръстев поема транспортното министерство. 

 

Шефът на Геофизичния инститт към БАН Николай Милошев ще е просветният министър в служебния кабинет.  Началникът на клиниката по анестезиологияи реанимация при ВМА болницата - проф. Николай Петров, поема поста здравен министър.  

За пръв път жена ще поеме МВР - министър става Петя Първанова, ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Плувецът Петър Стойчев, който все още е активен състезател, става министър на физическото възпитание и спорта. 
Бившият съветник на Николай Младенов, когато той беше министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, става министър на отбраната.

Актьорът Владимир Пенев, който влиза в ролята на комисар Попов в хитовия сериал „Под прикритие“, ще играе и още една роля – тази на културен министър на мястото на Вежди Рашидов.  

Роман Василев, който обаче не е зам.-градският прокурор на София, а негов съименник, ще бъде министър за развитие на електронното правителство. От 2011 г. до 2013 г. Василев е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор „Корпоративна и социална отговорност”.

Юлиан Попов става министър на околната среда и водите. Той е завършил "Българска филология". От 2006 г. е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика “Димитър Паница”. Председател е и на УС на фондация “Елизабет Костова” и е член на настоятелствата на Нов български университет и на Американския университет в България. 

Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента, припомнят от президентството. 

Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание,  служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП иска проверка на пътищата в страната, които са строени или ремонтирани в рамките на последните 5 години, а не на тези, които са изградени преди 40 години.Това заяви пред bTV социалистът Георги ...
  Новини Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ...
  Новини "Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан". Всички условия досега са необвързващи, сега обаче се отива ...
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?