29 Март 2024 г. Петък

Кой кой е в служебния кабинет

2013-03-12 17:41:28

Вече е ясен съставът на служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Служебен премиер и външен министър ще е посланикът ни в Париж Марин Райков. Вицепремиерите в служебното правителство ще са трима. 

Освен вицепремиер главният секретар на президента и бивш зам.-регионален министър Екатерина Захариева поема Министерството на регионалното развитие. 

Вторият вицепремиер ще е съветникът по социални въпроси на президента Деяна Костадинова, която става министър на труда и социалната политика. Илияна Цанова ще е третият вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Oт 2003 г. до 2013 г. тя работи за Европейската банка за възстановяване и развитие.

Ръководителят на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов става министър на правосъдието. 
Подуправителят на БНБ Калин Христов сяда в стола на досегашния финансов министър Симеон Дянков. Христов излиза в неплатен отпуск като подуправител на БНБ. 
Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков става министър на земеделието и храните.

Бившият изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Уизер“ Кристиан Кръстев поема транспортното министерство. 

 

Шефът на Геофизичния инститт към БАН Николай Милошев ще е просветният министър в служебния кабинет.  Началникът на клиниката по анестезиологияи реанимация при ВМА болницата - проф. Николай Петров, поема поста здравен министър.  

За пръв път жена ще поеме МВР - министър става Петя Първанова, ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Плувецът Петър Стойчев, който все още е активен състезател, става министър на физическото възпитание и спорта. 
Бившият съветник на Николай Младенов, когато той беше министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, става министър на отбраната.

Актьорът Владимир Пенев, който влиза в ролята на комисар Попов в хитовия сериал „Под прикритие“, ще играе и още една роля – тази на културен министър на мястото на Вежди Рашидов.  

Роман Василев, който обаче не е зам.-градският прокурор на София, а негов съименник, ще бъде министър за развитие на електронното правителство. От 2011 г. до 2013 г. Василев е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор „Корпоративна и социална отговорност”.

Юлиан Попов става министър на околната среда и водите. Той е завършил "Българска филология". От 2006 г. е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика “Димитър Паница”. Председател е и на УС на фондация “Елизабет Костова” и е член на настоятелствата на Нов български университет и на Американския университет в България. 

Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента, припомнят от президентството. 

Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание,  служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати