27 Април 2024 г. Събота

Диплома тук, диплома там - като я търсиш, никъде я няма!

2013-03-12 16:22:48

Копия от дипломата на бившата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова в институциите няма, твърди електронното издание на "24 часа".

От Министерския съвет след проверка заявили, че при тях в досието на Иванова копие от диплома липсва. Тя е подписала декларация, че няма законови пречки да заема поста председател на ДКЕВР, а едно от изискванията е да има висше образование.

Копие от диплома нямало и в ДКЕВР. Преди дни ректорът и зам.-ректорът на Техническия университет в София обявиха, че при тях диплома на Юлиана Иванова не е издавана. Самата Иванова не вдига телефона си и не отговаря на есемеси, пише още изданието. 

Информацията, че Иванова няма диплома за висше образование, съобщи първи червеният депутат Михаил Миков. Според социалистите това може да означава, че намаляването на цената на тока е незаконно. 
Причината е, че според Закона за енергетиката председателят на ДКЕВР, който се назначава от Министерския съвет, трябва да има завършено образование степен "магистър" и стаж в областта на енергетиката или водоснабдяването и канализацията. 

Вчера енергийният министър в оставка Делян Добрев беше категоричен, че решението на ДКЕВР за намалението на цената на тока е законосъобразно. „Аз диплома не съм виждал. При хипотезата да има нещо с нейната диплома – ДКЕВР е колективен орган. За да бъде в сила едно решение, трябва да има 4 гласа „за” от 7. На това заседание са присъствали 6 членове на комисията, така че дори да се изключи г-жа Иванова, пак има 5 гласа „за”, които са повече от необходимите 4", разясни Добрев. 

 

Юлиана Иванова беше представена като инженер по топлоядрена енергетика, завършила Техническия университет.

Тя беше назначена за председател на ДКЕВР, след като от поста беше освободен Ангел Семерджиев. Само след три дни обаче премиерът Борисов поиска оставката на Иванова заради скандал с участието й във фирма, за която беше установено, че е развивала незаконна продажба на цигари.

Въпреки това, докато Юлиана Иванова беше в оставка, ДКЕВР намали цените на електроенергията. 

Днес ДКЕВР трябваше да заседава за пръв път под ръководството на новата шефка Евгения Харитонова, но заседанието беше отменено неясно защо.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати