24 Април 2024 г. Сряда

Дипломатът Марин Райков поема държавата за 2 месеца

2013-03-12 17:25:55

 

Посланикът ни в Париж Марин Райков ще оглави служебното правителство, което ще управлява до предсрочните парламентарни избори, обяви президентът Росен Плевнелиев. Райков ще бъде и министър на външните работи в служебния кабинет.

Плевнелиев не съобщи по време на изявлението си останалите имена на министрите в служебния кабинет.

"Първо мислех да назнача Владо Пенев за министър на вътрешните работи, но той ще се справи многопо-добре в Министерство на културата", пошегува се само президентът, като имаше предвид актьора Владимир Пенев, познат на публиката като комисар Попов от хитовия сериал "Под прикритие".

„Не съм допускал влияние от никого, не съм гледал партийната окраска. Вярвам, че служебният премиер трябва да бъде добър дипломат – да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде умерен, разумен, компетентен“, изтъкна Плевнелиев. 

„От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. В трудните моменти служебните правителства са успокоявали нацията, задавали са правилната посока за излизане от кризата, вярвам, че и сега ще бъде така“, каза Плевнелиев при представянето на служебния кабинет. 

Разпускам Народното събрание на 15 март и насрочвам парламентарни избори за 12 май, допълни държавният глава. 

В кабинета ще има трима вицепремиери, единият ще отговаря за икономическото развитие, другият за социалната политика, а третият за еврофондовете.  

„Все един от тях е започнал от редник, учител доктор, никой не е бил агент на ДС, има видни учени от БАН“, заяви Плевнелиев относно състава на служебния кабинет. 

Назначава се и специален министър на електронното правителство, който да приеме интегриран план за разработването на електронното правителство. Специален зам.-министър в министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще отговаря за малките и средни предприятия. Приоритет ще бъде изплащането на държавните задължения към малките и средни предприятия. 

Служебният кабинет ще работи за доверие в институциите, за прозрачност и граждански контрол. Той ще бъде гарант за честни избори, обеща Плевнелиев. В тази връзка ще заработи граждански борд за честни избори към министър-председателя.

Плевнелиев обеща още служебният кабинет да направи проверка от А до Я на цената на тока, договорите да станат публични. Според него основните проблеми в енергетиката са ниската енергийна ефективност, по думите на държавния глава цените трябва да са справедливи, а не монополни. 

"ДКЕВР трябва да измине този път от непрозрачен администраторкъм ефективен регулатор", отсече още президентът. 

Служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и сектори, в които има такива, ще подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждане на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток, посочи Плевнелиев.

Служебното правителство трябва да положи максимални усилия да продължи реформите, да запази мира и стабилността в страната. Неговите стъпки ще бъдат реализирани в пряк диалог с гражданите. Гарантирам, че гласът на хората ще бъде чут, заяви Плевнелиев.

Според него е добре в рамките на бюджета служебното правителство да намери възможност да изплати приоритетно държавните задължения към малките и средните предприятия.

Кризата е социална и политическа, нека не допускаме тя да стане и икономическа, да не изгоним инвеститорите и работодателите, защото те създават работните места, а не държавата, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. Плевнелиев даде и рецепта за справяне с бедността и създаване на нови работни места – добра среда за правене на бизнес, добро образование и инвестиции. 

Президентът призова политическите партии да са честни и да поемат ясни ангажименти по посочените от хората проблеми. 
Голямото деление днес е на тези, които застават на страната на България и тези, които застават на страната на собствения си интерес. Президентът подчерта, че служебните министри ще останат на тези постове около три месеца, а не мандат и призова да бъдат оставени да свършат работа.

„Това правителство е безпартийно, то е тук, за да даде гаранции, че вотът ще се състои по правилата, че изборите няма да бъдат манипулирани, фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут“, увери в изявлението си Райков.  Друга основна задача на служебния кабинет ще бъде да осигури стабилност и приемственост във функционирането на институциите, допълни той.

Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната. Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос, каза Райков, който се противопостави и на всеки опит за безразборна национализация.

По думите му българите излезли на улицата са изразили мнение. Всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа, смята Райков.

Той призова всички да поемат своите отговорности, заставайки пред избирателните урни. Неразделна част от тази задача ще бъде и предприемането на конкретни мерки в социалната сфера.

Ще подкрепим социалната ориентация на пазарната икономика в България, създавайки условия за растеж и излизане от кризата, заяви Марин Райков. По думите му България ще продължи да изпълнява ангажиментите си като член на ЕС и НАТО.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати