19 Април 2024 г. Петък

Къде се покри "танцуващият с вълци по банкянските полета"?

2013-03-12 16:09:39

Вече се уморих да отговарям на измислени сценки и глуповати сценарии, заяви днес депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров. Той даде изявление по повод вчерашните обвинения на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. 

Добрев обяви, че строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ Марица Изток 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас. 
Според министъра в оставка договорите за особените залози са били сключени през 2002 и 2005 година и в тях е записано, че НЕК е длъжна да изкупува електричеството от тези централи. 

По думите на Овчаров вчерашната сценка била изключително трогателна. Овчаров не пропусна да покаже известния си сарказъм и обясни, че този път ”дребничкият лъжец” останал да разиграва сценката сам, а ”дебеловратият индианец, танцуващият с вълци по банкянските полета” се покрил.  Под ”дребничкия лъжец” Овчаров явно има предвид Делян Добрев, а под ”дебеловратия индианец” – премиера в оставка Бойко Борисов.

Днес левицата отхвърли всички твърдения, че носи отговорност за договорите по ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3. Още през 2001 година са определени всички параметри, още през 2002 година е сключен първият договор за ТЕЦ Марица 3 и е даден първият залог, заяви Овчаров. 

 

Той раздаде на журналистите отговори на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков и отчет за дейността на НЕК за 2011 година. Какво е правил този министър, къде е спал. Този министър е бил председател на борда на директорите на БЕХ и изведнъж министърът е изненадан, възмути се Овчаров от поведението на Добрев. 

На 13 юни 2001 година НЕК сключва дългосрочен договор с американската компания AES за изграждане и опериране на 670 мегавата заместваща мощност на площадката на ТЕЦ Марица Изток 1. 

НЕК е сключила дългосрочен 15-годишен договор за закупуване на електрическа енергия. Сумата на заложените вземания е равна на очакваното максимално общо плащане за закупена електроенергия за който и да е месец от календарната година. 

Според Овчаров тази част от доклада показва, че Добрев е знаел още през 2011 г. за тези договори, а сега използва последните си дни за кризисен пиар. ГЕРБ имат тежък проблем, нали е ясно, попита риторично бившият министър. 

По негови думи хората са на улицата, а причината за високите цени на тока са две. Първата  е хаосът с ВЕИ и конкретно фотоволтаиците, а втората - хората вече трябва да си плащат сметките по „Белене“. Вместо днес първи блок вече да работи, всички българи трябва да плащат безумието на Бойко Борисов, възмутиха се за пореден път от левицата от спирането на проекта „Белене“. 

Действието на Делян Добрев е и за да се прикрие, че правителството е изтеглило извънредни дивиденти от държавни компании и сега те трябва да се покриват, заяви от своя страна червеният депутат Димчо Михалевски. Имаме една пиар акция, с която ГЕРБ се опитва да отклони вниманието, отсече той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати