19 Април 2024 г. Петък

Александър Сталийски строи в нарушение в Морската градина във Варна

2013-03-12 08:56:36
Александър Сталийски, председател на българската федерация по културизъм и фитнес и известен като близък приятел на премиера в оставка Бойко Борисов, строи в нарушение на закона във варненската Морска градина.

Това са констатирали служители на общинската администрация в града след проверка, направена на 21 февруари т.г. Данните от нея са показали, че вместо да извърши разрешения му от местната администрация ремонт на наследствена къща в парка, Сталийски е разрушил напълно постройката и е започнал на мястото ново строителство - изградил е основи и е излял плоча.

Информацията за резултатите от нея бяха оповестени едва днес, 19 дни след издаването на констативен протокол за извършено нарушение. Фактите стават известни и почти седмица, след като кметът на града Кирил Йорданов подаде оставка под натиск от ГЕРБ "съгласуван лично с Бойко Борисов", по думите на областния координатор на партията Иван Портних.

Нов строеж вместо ремонт 

Според съобщението на общинския пресцентър, разпространено днес, на 21 февруари 2013г.  служители на община Варна са извършили проверка на строителството в Морската градина, местност "Салтанат" № 81. Те са установили, че там се извършват строително-монтажни работи в нарушение на Закона за устройство на територията.

Справка в Имотния регистър показва, че собственици на наследствения имот са Александър Александров Сталийски и Катя Петрова Сталийска.

Според констатацията на проверяващите строежът, извършван от дружеството "ББК" ООД се осъществява "в отклонение" от разрешение за ремонт на съществуваща вилна сграда. Разрешението за това е издадено от община Варна на 24 октомври м.г., след като стотици варненци протестираха срещу  застрояването на Морската градина.

Справка в електронната система "Дакси" показва, че мажоритарен собственик в дружеството, които строи е, "ББК" е Антон Краус - син на бившия министър на транспорта в правителството на Иван Костов - Вилхем Краус (Сталийски няма участие в тази фирма - бел.ред.).

В хода на общинската проверка е установено нарушение на предварително издаденото разрешение (от 13 юни 2012 от МРРБ) за ремонт на сграда. В него като условия пред собствениците на имота са поставени няколко изисквания, сред които "да не се допуска изменение на външното очертание на съществуващата сграда във вертикално и хоризонтално отношение, както и изграждането на нови носещи конструкции". Това разрешение не е било обжалвано.

При проверката, извършена от общинските служители във Варна е констатирано обаче, че "въпреки очевидните нарушения, строителите от "ББК" са изградили триметрови фундаменти, и са изляли плоча, с което са нарушили няколко законови разпоредби".

Нарушителите не могат да бъдат открити 

"Понеже нарушителите не са открити, за да им бъде връчен съставеният от община Варна констативен акт, на 26 февруари 2013 г. е поставено обявление на две места – на таблото в сградата на общината и на строежа", пише в съобщението, разпространено днес. Въпреки това до момента представител на строителя не е идвал в общината, за да се запознае с акта.

Практиката в подобни случаи сочи, че с издаването на констативния акт започва процедура за спиране на строителството. В момента обаче тече законовият седемдневен срок по ЗУТ, в който – след връчването на акта, могат да се направят възражения срещу него. Едва след това заповедта за спиране на строителството ще влезе в сила.

Александър Сталийски не беше открит за коментар по случая тази вечер, мобилният му телефон беше изключен.

Приятелят на премиера

Публично известен факт е, че Сталийски е един от партньорите на белот на премиера в оставка Бойко Борисов, както и един от редовните футболни партньори на премиера. 

Още през 2009г., Александър Сталийски беше посочен от опозицията и лидера й Сергей Станишев, като представител на т.нар. кръг "Котараците" - близък до Борисов още, докато бил кмет на София. Тогава наскоро избраният премиер реагира така: "фирмите, котараците, мишоците - не влизам в този диалог. Ако Станишев има данни за това, че определени фирми са печелили поръчки по мое време, да ги даде на прокурор и да посочи кои са тези фирми" и още "аз си направих сметка, аз познавам седем човека общо - мъже и жени, които прякора им е Котето или Котарака. Седем. И жени включително."

По-късно Борисов разказа как се е запознал с Александър Сталийски - като бил главен секретар на МВР, Сталийски щял да го сгази на пешеходна пътека. Премиерът тъкмо си бил купил варена царевица и я хвърлил по колата. После наредил да му приберат возилото. "После ген. Василев (бившият шеф на полицията - бел. ред.) му ходатайства за колата", спомни си Борисов през 2009г. 

В медиите - от Сталийски има друга версия за познанството му с премиера, че това е станало на "Герена", където двамата като левскари имали съседни места във ВИП-ложата на стадиона.

През януари 2012 година, Борисов заяви по повод информациите, че Сталийски ще влезе в ръководството на футболен клуб "Левски"Щом ми е приятел - няма да ходи. И той като другите мои приятели трябва да се откаже едва ли не от всичко, за да са спокойни недоброжелателите. И на мачове ще му забраня да ходи. Само че не знам как може да стане. Като загуби "Левски", той два дни ходи като болен, изключва си телефона. А по принцип е подходящ за "Левски". Вижда се как се справя като президент на федерацията по културизъм. Направиха страхотен център, имат вече световен шампион, запалиха децата за спорта".

Сталийски е публичен основно с проявите на федерацията по културизъм и фитнес, както и инвестициите около този спорт. Приятелката му Виолета Сечкова обаче е сред най-бързо развилите се продуценти на телевизионни програми през последните 2-3 години. Фирмата "Ноу фрейм медия", в която партньор й е Емил Кошлуков, произвежда предавания за почти всички от националните тв канали.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати