25 Април 2024 г. Четвъртък

Равносметката на 41-то Народно събрание: 554 закона и четири вота на недоверие

2013-03-12 08:53:14
По време на близо четиригодишния си мандат 41-то Народно събрание е приело 554 закона, 568 решения и 12 обръщения и декларации.

Това сочи разпространена днес справка за периода от 14 юли 2009 г. до 11 март 2013  г., подготвена от парламентарния пресцентър и правна дирекция на Народното събрание.

Депутатите са заседавали 487 пъти, 35 от тях - извънредно. Постъпилите законопроекти в деловодството на 41-то Народното събрание са 940, като 515 от тях са внесени от Министерски съвет, сочи статистиката.

Депутатите от БСП са задали над 2 хиляди въпроса

Приключващото работата си Народно събрание е имало общо 145 заседания за парламентарен контрол, по време на които са зададени 4020 въпроса и са отправени 685 питания към правителството. Разликата между парламентарния въпрос и парламентарното питане е в процедурата - при питането депутатите имат възможност на уточняващи въпроси, а министрите разполагат с повече време за отговор.

По време на мандата си ГЕРБ са отправили 170 въпроса и 47 питания, от БСП - 2216 въпроса и 442 питания, от ДПС - 150 въпроса и 30 питания. Депутатите от "Синята коалиция" са задали 803 въпроса и са отправили 57 питания, от "Атака" - 437 въпроса и 52 питания, РЗС (докато съществуваше парламентарната им група до края на 2009 г. ) - 22 въпроса и 5 питания, независимите - 186 въпроса и 72 питания.

Сред депутатите най-активни в контрола на премиера и министрите са били Димчо Михалевски от БСП с 356 въпроса, Иван Иванов от "Синята коалиция" с 314, Мая Манолова (БСП) и Корнелия Нинова (БСП) с по 216 въпроса, Ваньо Шарков ("Синята коалиция") със 190 въпроса, Антон Кутев (БСП) със 159, Михаил Миков (БСП) със 141, Пенко Атанасов (БСП) със 137, Лъчезар Тошев ("Синята коалиция") със 132, Яне Янев (независим) със 130, Петър Курумбашев (БСП) със 125, Ангел Найденов (БСП) със 110, и Димитър Горов (БСП) със 103 въпроса.

Най-често на депутатски въпроси са отговаряли министрите на регионалното развитие и устройството Росен Плевнелиев и неговият наследник на поста Лиляна Павлова - общо 517 въпроси и питания. Следват ги министърът на земеделието и храните Мирослав Найдениов с 491 въпроса, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Делян Добрев с 390 въпроса, министрите на здравеопазването Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и Десислава Атанасова - 389.

Най-малко въпроси - 239, са били задавани на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Четири вота на недоверие и един вот на доверие

За продължилия почти четири години мандат правителството на премиера Бойко Борисов преодоля успешно четири вота на недоверие и веднъж парламентът му гласува доверие.

Първият вот на недоверие бе внесен на 1 октомври 2010 г. от 76 депутати от БСП и ДПС. Мотивът за тяхното искане за недоверие към кабинета "Борисов" бе "заради провала на политиката му в сферата на здравеопазването". Вотът бе отхвърлен, след като "за" гласуваха 70 депутати, 144 бяха "против", а един депутат се въздържа.

Следващият вот на недоверие бе през юни 2011 г. Тогава 68 депутати от БСП внесоха искане за гласуване на недоверие "заради провала на антикризисната политика на правителството и тежките последици за хората". Вотът беше отхвърлен 124 гласа "против", 70 "за" и двама "въздържал се".

Третият вот на недоверие беше през юли същата година и бе иницииран от 73-ма народни представители от БСП и ДПС. Той бе "за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основните човешки права." Кабинетът Борисов отново "оцеля", след 143 гласа "против", 91 "за" и един "въздържал се".

В началото на април 2012 г. 48 депутати от БСП и "Атака" инициираха вот на недоверие заради отказа от АЕЦ "Белене" и "провалената енергийна политика на България". Искането на оставка на правителството обаче беше провалено, след като депутатите от "Атака" изтеглиха подписите си и така и не се стигна до обсъждане и гласуване в пленарната зала.

Последният състоял се вот на недоверие бе в края на юли 2012 г. Той бе иницииран от 74 депутати от БСП, ДПС и независими народни представители от ПГ на КБ, ДПС и независим народен представител внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". На 26 юли 2012 г. вотът беше отхвърлен със 136 гласа "против",  72 "за" и двама "въздържал се".

В 41-то Народно събрание беше гласуван един вот на доверие по цялостната политика на кабинета "Борисов". Разискването и гласуването на доверие бяха проведени на 20 януари 2011 г., като 140 народни представители подкрепиха кабинета, 60 бяха против, а 14 се въздържаха.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати