20 Април 2024 г. Събота

Приеха скандални промени в унгарската конституция

2013-03-12 08:04:36

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предаде Франс прес.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция. Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма. Съдът няма право и да се позовава на решенията си, взети преди влизането в сила на 1 януари 2012 г. на новата конституция и де факто е заставен да сеоткаже от 22 години съдопроизводство.

Променя се ролята на президента на Републиката, който подписва промените на конституцията, но може да налага вето върху тях само заради въпроси, свързани с формулировката.

Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.

Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария.

Според промените бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите.

Промените предвиждат, че парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.

Относно изборите, промените предвиждат по-кратка предизборна кампания, която ще бъде ограничена само до държавните телевизии, контролирани от правителството.

В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Поправките в конституцията на Унгария предизвикват загриженост от гледна точка на правото, заявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

"Тези поправки предизвикват загриженост по отношение на принципите на върховенството на закона, правото на ЕС и стандартите на Съвета на Европа," посочиха двамата лидери в обща декларация.

Те добавиха, че ще разгледат приетите промени внимателно, за да преценят дали не влизат в противоречие с правилата на ЕС и призоваха правителството на Унгария да сътрудничи, за да разсее тези опасения.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати