Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow Свят arrow Приеха скандални промени в унгарската конституция

Приеха скандални промени в унгарската конституция

  Print E-mail
2013-03-12 08:04:36
източник: dnes.bg

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предаде Франс прес.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция. Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма. Съдът няма право и да се позовава на решенията си, взети преди влизането в сила на 1 януари 2012 г. на новата конституция и де факто е заставен да сеоткаже от 22 години съдопроизводство.

Променя се ролята на президента на Републиката, който подписва промените на конституцията, но може да налага вето върху тях само заради въпроси, свързани с формулировката.

Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.

Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария.

Според промените бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите.

Промените предвиждат, че парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.

Относно изборите, промените предвиждат по-кратка предизборна кампания, която ще бъде ограничена само до държавните телевизии, контролирани от правителството.

В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Поправките в конституцията на Унгария предизвикват загриженост от гледна точка на правото, заявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

"Тези поправки предизвикват загриженост по отношение на принципите на върховенството на закона, правото на ЕС и стандартите на Съвета на Европа," посочиха двамата лидери в обща декларация.

Те добавиха, че ще разгледат приетите промени внимателно, за да преценят дали не влизат в противоречие с правилата на ЕС и призоваха правителството на Унгария да сътрудничи, за да разсее тези опасения.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?