25 Април 2024 г. Четвъртък

Министрите на ГЕРБ в оставка лъгаха като за последно пред медиите вчера

2013-03-12 07:56:19

Министрите на ГЕРБ в оставка лъгаха като за последно пред медиите вчера, информира "Дума". Пред журналисти в МС финансовият министър Симеон Дянков, без да му мигне окото, обяви, че към днешна дата бюджетът на държавата бил в по-добро състояние, отколкото бил заварен от правителството на ГЕРБ.

После уточни, че това важало за "нетните" числа на държавните финанси. Своя принос към лъжите даде и вътрешният министър Цветан Цветанов. Той се самопохвали, че оставял в МВР една подредена система и осъществени реформи. Според Цветанов успехите на министерството му срещу организираната престъпност били "огромни". На изпроводяк вчера и транспортният министър Ивайло Московски прехвърли цялата вина за проблемите в неговия сектор на предишните управления, като не пропусне да спомене Сергей Станишев като виновник за проблемите на БДЖ и "Български пощи".

Икономическият министър Делян Добрев пък стигна още по-далеч, като стовари вината за подписаните преди 12 години от Иван Костов договори за т.нар. американски "Марици" върху правителствата на НДСВ и Тройната коалиция.

Прокуратурата ще провери договорите между държавната Национална електрическа компания (НЕК) и американските централи "AES Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3", пише "Труд". Това съобщи икономическият министър Делян Добрев няколко часа преди вчера да предаде документите на главния прокурор Сотир Цацаров. Министърът не уточни защо точно сега предава договорите на прокурор. Според Добрев България е била принудена да понесе всички рискове от сделките, като е гарантирала два пъти инвестициите на американците. От своя страна те дори не били преки купувачи на централите, а ги притежавали през офшорни компании. "Първо, България е гарантирала кредита на централите, като се е съгласила на особен залог, и второ, е сключила дългосрочен договор за изкупуване на тока от тях", обясни Добрев.

"Цацаров се разграничи от назначението на шефа на столичното следствие", информира "Сега". Главният прокурор даде срок на Кокинов да докаже смисъла от издигането на Петьо Петров. Тази седмица се очаква Цацаров да обяви и дали ще предприеме дисциплинарни мерки заради твърденията за неспазване на задължителния случаен принцип за разпределение на делата. Става въпрос за разследването за продажба на ток от НЕК чрез посредници между 2004 и 2007 г.

"Здравната каса иска 37 хил. лв. от лекари, помагали на пациенти", съобщава "24 часа". Касата (НЗОК) иска от джипитата в груповата практика "Здраве 999" да върнат парите, които тя е превела на медицински лаборатории и тези за консултациите при специалисти. Основанието е, че лекарите са превишили наложения с наредба лимит за доболнична помощ на пациенти за 2009 г. и второто тримесечие на 2010 г. На всеки здравно осигурен българин му се полагат годишно по 7 лв. за изследвания - кръв, урина, микробиология, ехограф, като само цената на една рентгенова снимка е 16 лв., става ясно от експертизата по едно от делата. Касата отпуска средно и по 14 лв. за един преглед при специалист на близо всеки втори от пациентите.

"В болница - с чаршафи и лекарства от вкъщи, купени за наша сметка от близката аптека", предупреждава "Монитор". До такава ситуация би могло да се стигне, ако НЗОК продължава да бави плащанията на здравните заведения.

Изграждането на Дунав мост 2 се оказа начин за изкарване на лесни пари, но не от изпълнителите на обекта, а от лица и фирми, засегнати от строителството му, коментира "24 часа". До момента на частни лица и фирми са присъдени над 1,6 млн. лв., а все още не са приключили други две дела във Видинския административен
съд за 1,2 милиона. "Това е необяснимо", споделя кметът на Видин Герго Гергов. Според него задължение на държавата е било да изготви нов подробен устройствен план на района, попадащ в прилежащата инфраструктура, но такъв няма и до днес."Слаб старт на данък лихва", обявява "Капитал Daily".

Приходите от облагането на доходите от депозити за януари са 8.6млн. лв. Заложените 150 млн. лв. годишно може да не се изпълнят. Въпреки че данните от един месец са недостатъчни за изводи и не могат механично да се пренесат за цялата година, януарските приходи показват, че прогнозата на финансовото министерство е била по-скоро оптимистична и реалното изпълнение може да е под поставената цел, но без да предизвика проблеми за публичните финанси.

Заради атрактивната цена от 1,30 за кг - минахме на магарешко месо, пише "Монитор". Салами и деликатеси от конско и магарешко месо у нас се произвеждат само в 6 месокомбината. Цената им обаче е с 25 лв. по-висока от тази на традиционните продукти.

В интервю за "24 часа" Янаки Ганчев, учредител на движение "Орлов мост за промяна"Оставаме на улицата. Плевенлиев не намери за нужно да дойде при нас. Ще изнасяме факти, премълчавани с години - за енергийната мафия." Своите виждания за задачите на служебното правителство пред вестника споделят политици, социолози и депутати. Красен Станчев, председател на УС на ИПИ, е убеден, че то трябва да ограничи държавните разходи. Петър Стоянов, бивш президент, определя функциите на този служебен кабинет като терапевтични.

Политологът Димитър Аврамов смята, то не трябва да се занимава с политика, а да върне доверието на хората в институциите. Иван Нейков, бивш социален министър, призовава на първо място бъдещият кабинет да направи програма за новата рискова трупа - хората със средно образование, които нямат квалификация и трудно си намират работа в този момент. Иван Костов, лидер на ДСБ, препоръчва да се овладее желанието за харчове.

"Труд"Какво ни чака след изборите?" Ако ГЕРБ спечели изборите, Бойко Борисов ще бъде номиниран за премиер. БСП излъчва послание за "консенсус" и заявката на Сергей Станишев, че няма да бъде премиер, ако партията му спечели. ДПС изглежда обречена на олевяване.

"И Крали Бойко, и опозицията дезертираха от битката за повече демокрация", констатира анализът на"Сега". Политическите партии оставиха протестиращите да се взаимно изключват и се заеха с изборно възпроизводство на статуквото. Но за пръв път няма печеливша комбинация.

"България спасила общо 80 000 евреи от лагерите на смъртта", пише "Новинар". С около 30 хил. повече, се оказаха спасените евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война,от колкото се смяташе до момента. Те са получили транзитни визи от посолствата ни. Така освен 48 398-те, които са се намирали на територията на царството, и са спасени по волята на цялото общество тогава, се прибавя и броят на получилите визи, обяви председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Мартин Иванов при представянето на сайта, посветен на 70-ата годишнина от спасяването на евреите в страната ни.

"Необосновано е да се говори за емигрантска вълна към Великобритания", твърди евродепутатът Моника Панайотова пред "Монитор". "Свободното движение на хора е един от двигателите за интегрирането и развитието на свободния пазар, както и за нарастване на общия БВП на общността. Заради избори в своите държави, крайни партии ни спъват за Шенген", каза г-жа Панайотова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати