19 Април 2024 г. Петък

Костов, Любомир Велков и Румен Овчаров заложили енергетиката на България

2013-03-11 22:12:26

"Бомбите със закъснител" в енергиния сектор вече гърмят една след друга и факти, които доскоро не бяха известни на широката общественост, вече биват публично осветени.

Поредната "изненада" покрай енергийните мощности в България, в случая в лицето на двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, беше оповестена от икономическия и енергиен министър в оставка Делян Добрев. Добрев обяви, че едва днес е разбрал, че има особени залози за строителството на тези централи от договори, сключвани през 2002 година и в края на 2005 година.

За какво става въпрос - подписани са договори бъдещите вземания от сметките за ток на българските потребители да бъдат гаранция за строежа на двата ТЕЦ-а. С други думи - ако държавната НЕК бъде обявена във фалит и не може да плаща за електроенергията на двете централи по 15-годишните договори, сключени по времето на кабинета „Костов", приходите на американските ТЕЦ-ове са гарантирани с приходите от енергоразпределителните дружества. Към момента на сключване на договорите за особени залози ЕРП-тата все още са били държавна собственост, докато сега това не е така.

Договорите за залозите са най-малкото странни от морална гледна точка - те са осигурили гаранции на инвеститора. Т.е. все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата в полза на някой, който да ви построи апартамент и да му гарантирате, че ще го ползвате 15 г. под наем с добра норма на възвръщаемост, поясни Добрев. Рискът се носи от всички потребители. И защо тези централи не са построени от НЕК, след като така или иначе точно с приходите на НЕК се гарантира всичко, запита той.

Такъв особен залог аз до момента не съм виждал, каза Делян Добрев. По думите му - или имаш дългосрочен договор, или имаш особен залог, а в момента има и двете. Според договорите за AES (ТЕЦ "Марица Изток" 1) са заложени приходите на Електроразпределение Варна, Електроразпределение Пловдив, което значи - приходите от ЕВН и ЕОН. За другата централа - Марица 3 са заложени 43% от трите дружества, каза Добрев и уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени. Строителството към момента на даване на особения залог не е стартирало и за момента е само на документи, каза още Добрев.

"Нормата на възвращаемост е фиксирана във финансовия отдел през 2001 г. с две офшорни компании, защото собствениците на централите в момента - AES и „Контур глобал" не са били титули на тези споразумения от 2001 г., а е имало други компании, които, след като са подписали договорите, впоследствие са получили всички тези гаранции от страна на държавата, писма за подкрепа и т.н. са продали тези добри условия на определен инвеститор. Това са последните дни на кабинентът Костов", каза Добрев.

Особеният залог и договорът от 2002 година започвал под формата на писмо за милиарди левове, подписано от изп. директор на НЕК и от изп. директор на ТЕЦ "Марица Изток" 3. Другият договор е подписан през 2005 година от Любомир Велков, бивш изпълнителен директор на НЕК и от EIS - "Марица- Изток" 3. Преди това има решение на борда на директорите на НЕК. Добрев заяви, че разполага сред документите и с разрешение от министъра на икономиката по това време (2005 година) Румен Овчаров.

Залозите т.е. гаранцията за бъдещите вземания по двата договора са с общ размер от 13 млрд. 188 млн. 827 хил. лева, съобщи Добрев. До момента на строителството залозите не ги е имало, а в тази схема са намесени имената и на Милко Ковачев, и на Мирослав Севлиевски, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Договорите не са били активирани през периода, в който аз не съм бил министър, за да разбера, че се случва нещо такова, поясни Добрев. Документите, с които икономическият министър разполага, са придружени с всички разрешения и представляват залог на сметките на всички потребители в България за вземането на кредит за строителството и рехабилитацията на централите. Добрев е получил документите днес и ще ги занесе на главния прокурор за проверка.

Подписалите тези залози ги няма, а Добрев сега разбрал за тях, тъй като министрите, които са ги одобрявали не са споменавали за това, обясни той в отговор на въпрос на БГНЕС защо чак сега огласява тази информация след като повече от година е министър на икономиката.

Имаме ниско потребление на електроенергията в момента, централите работят на минимум, а енергията в чужбина е по-евтина отколкото тук, не знам дали има внос на енергия, но ако има то тя е за свободния, а не за регулирания пазар, продължи той. Предприятията могат да избират откъде да купуват своята енергия - дали от вътрешния пазар или от чужбина при тази ситуация, е неговото становище.

източник: expert.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати