19 Април 2024 г. Петък

Задържаха трима за палеж на сградата на ЕВН в Пловдив

2013-03-11 17:10:13

Трима души са в ареста заради палежа на сградата на австрийската компания ЕВН в Пловдив. Това съобщи на брифинг директорът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Две от лицата са извършили палежа, а трети е снимал. Зад камерата е телевизионният оператор на свободна практика Георги Сарай.  

„При качването на клипа в интернет са използвани значителни технически умения, като за проследяването на IP адреса на потребителя е използвана помощта на специалните служби на Русия и САЩ, за да се открие сървърът”, коментира Тодор Чонов. 

Георги е задържан при опит за палеж на друг клиентски център на ЕВН, докато се е готвил да снима втори клип. Подпалвачите са избягали, но по-късно са заловени. 

 

По думите на Чонов най-вероятно те са част от по-голяма група извършила редица посегателства срещу ЕВН-България от началото на протестите. Това са рязане на гуми и счупени  стъкла на автомобили, запалването на двете коли пред централния  офис на ЕРП-то, уточни той.

В дома на Георги са намерени множество  доказателства, които го свързват с тази дейност, добави Чонов и посочи, че имат основание на смятат, че той е водещият в  подготовката, намирането на изпълнители и извършването на действията, както и качването на записите в интернет. До момента в полицията са сигурни, че и палежът на КЕЦ-а на бул. "Шести септември" е дело на тази група.

Съдът ще гледа мерките за неотклонение на 30-годишния Георги и 24-годишния Николай. Третият задържан е освободен под парична гаранция от 500 лева. Единият от арестуваните – Николай, е фен на футболен клуб "Ботев Пловдив" и е арестуван по време на хулиганските прояви на мача Левски-Ботев Пловдив в събота.

В дома на единия от задържаните е открита и марихуана. Наказанието за това престъпление е от 1 до 8 години затвор.

"От доказателствата става ясно още, че от 25 февруари до 8 март лицата са употребявали марихуана и алкохол и е ясно, че не биха извършили подобно нещо по патриотични подбуди, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати