29 Март 2024 г. Петък

Вързали парите от сметките за ток със строежа на US ТЕЦ-овете

2013-03-11 16:39:59

Строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ Марица Изток 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България, без да е взето тяхното съгласие. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той. Днес всички документи за особените залози на тези централи ще бъдат внесени при главния прокурор.

Договорите за особените залози са били сключени през 2002 и 2005 година и в тях е записано, че НЕК е длъжна да изкупува електричеството от тези централи. Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща,  сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде над 13,1 млрд. лева. 

"При положение че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение че тя осигурява кредита?", попита още министърът в оставка.

Особеният залог за ТЕЦ "Марица Изток 1" е сключен на 30 ноември 2005 г. и за него има и разрешение 
от тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров, посочи Добрев. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от Електроразпределение Варна и Електроразпределение Пловдив - тоест сметките на потребителите към дружествата Е.ОН (сега Енерго-Про) и ЕВН. Като особен залог по договора за ТЕЦ "Марица Изток 3" са посочени по 43 процента от трите електроразпределителни дружества, обясни Добрев като добави, че не му е ясно защо се повтаря обезпечението по единия и по другия договор.

Делян Добрев подчерта, че особените залози са споменати още през 2001 г. в сключените от правителството на Иван Костов споразумения. В тях е записано, че е задължение на НЕК да сключи особени залози в полза на двете централи, а има и писма за подкрепа на държавата относно обезпеченията на инвеститорите в тези компании.

Писмата са от министрите на енергетиката Петър Жотев от май 2001 г., от Милко Ковачев и от Мирослав Севлиевски,
посочи Добрев. Още през 2001 г. са формирани финансовият модел, нормата на възвращаемост и срокът от 15 години за изкупуване на енергията при работа на централите, като договорите са подписани с офшорни компании, които впоследствие са продали сключените добри условия с българската държава на други компании, каза министър Добрев. 

На въпрос защо по-рано не е обявил информацията за особените залози по договорите с двете централи, Добрев каза, че едва сега е разбрал за тях. Досега тези залози не са били активирани, подписалите ги директори на НЕК ги няма, а министрите, които са ги одобрявали, също никога не са ги споменавали в общественото пространство, посочи Добрев.

Министърът в оставка беше категоричен, че решението на ДКЕВР за намалението на цената на тока е законосъобразно. Той коментира появилата се информация, че председателят на ДКЕВР Юлиана Иванова няма  диплома за висше образование, което може да означава, че намаляването на цената на тока е незаконно.

Причината е, че според Закона за енергетиката председателят на ДКЕВР, който се назначава от Министерския съвет, трябва да има завършено образование степен "магистър" и стаж в областта на енергетиката или водоснабдяването и канализацията. 
"Аз диплома не съм виждал. При хипотезата да има нещо с нейната диплома – ДКЕВР е колективен орган. За да бъде в сила едно решение, трябва да има 4 гласа „за” от 7. На това заседание са присъствали 6 члена на комисията, така че дори да се изключи г-жа Иванова, пак има 5 гласа „за”, които са повече от необходимите 4", каза Добрев.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати