19 Април 2024 г. Петък

Олигарси се опитват да излязат напред на гърба на народа!

2013-03-11 16:30:46

От ден на ден се засилват настроенията да вземаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета. Ще стане това, което става във всички държави около нас – бюджетът не издържа, коментира вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков идеите за нови държавни заеми, включително с цел ръст на доходи.

Той обясни, че олигарсите опитват да свалят валутния борд, за да избегнат връщането на кредити. „Тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са ги взели от банките с течение на времето, за тях емного изгодно да падне валутният борд, защото им изчезват всичките задължения“, заяви Дянков.

По думите му в периода 1996-1997 година в различна кризисна ситуация в банковия сектор е станало точно това и така, останали без кредити, които да връщат, бизнесмени-олигарси станали милионери.

Все пак Дянков успокои, че вероятността за апокалиптичен сценарий е малка и се аргументира с това, че „по-възрастните хора“ си спомнят случилото се тогава и това, че голяма част от спестяванията им „буквално за две-три седмици изчезнаха“ в джобовете на олигарсите.

Олигарсите не са се променили оттогава, те са си същите хора, имат същите интереси, междувременно са натрупали. допълнителни заеми преди кризата и сега кризата и тях ги е заварила неподготвени и се опитват да намерят начини пак да излязат напред на гърба на народа. Имаме вече този опит отпреди, хората го помнят, имаме и много тежкия опит от последните четири години как нашето правителство ден за ден се бореше с това да не допусне фалит на държавата. Смятам, че гражданите, като отидат на избори, това ще го имат предвид, особено по-възрастните, които вече са минавали през един такъв период, смята Симеон Дянков.

Дянков увери, че към днешна дата нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото бил заварен от правителството в оставка. Заварихме брутно фискален резерв от 7.7 млрд. лева и задължения от 4.3 млрд. лева. Ако извадите от едното другото, ще видите, че към днешна дата фискалният резерв е по-голям, отколкото към юли 2009 година и то при положение, че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия насам, каза той.

Финансовият министър в оставка коментира, че по тази причина неговият фокус и този на правителството бил възстановяване на фискалната дисциплина и впоследствие нейното запазване. В края на 2009 г. началото на 2010 година имаше доста атаки не само върху фискалния резерв, а и върху валутния борд като цяло. Към ноември 2009-февруари 2010 година процентите на фалит, които се определят от международни анализатори на България, бяха нараснали до близо 40%. В момента те са под 5 %, което показва, че политиката, която сме водили, е била правилната за това време. Вече има нови времена, в тези нови времена, може да се мисли и за друга политика, коментира Дянков.

Той заяви, че между 2009-2012 са били години, в които „Европа се клатеше“. Имахме заварено много тежко наследство и единственият начин беше във всеки един момент да казваме – вървим към стабилизация и запазване на тази стабилизация. Аз се радвам от това, което успяхме да направим в Министерството на финансите, беше категоричен той. Според него не е имало друг начин България да избегне фалита.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати