4 Май 2024 г. Събота

Шулц: Не завиждам на Плевнелиев за трудната задача, пред която е изправен

2013-03-11 09:18:19
Не завиждам на президента Росен Плевнелиев за трудната задача, пред която е изправен. Това заяви на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц след вчерашната си среща с българския държавен глава, предаде БТА.

От своя страна президентът Плевнелиев отбеляза, че нашата страна навлиза в стандартна процедура, описана много ясно и точно в конституцията, случвала се вече два пъти в България с назначаването на служебно правителство. Коментирахме как на предстоящите избори да бъдат взети всички мерки за европейски, честни и почтени избори, добави той.

По думите на президента най-важното са стабилността, законността, добрата комуникация с Брюксел. "Нищо страшно, нищо драматично не се е случило в България. Институциите ще продължат да работят, изборите ще бъдат произведени в срок, а служебното правителство ще си свърши работата така, както и по-рано в българската история", допълни държавният глава.

Той изрази очакването в следващите два месеца у нас да се наблюдава сравнително тежко политическо противопоставяне, но и да надделее позитивната кампания, с посочване на проблемите на хората, с намиране на решения и с поемането на ясни ангажименти. Президентът пожела новото Народно събрание от първия ден да кове закони и решения в интерес на хората. Има да се правят реформи, има важни решения за взимане, заяви той.


Президентът уточни, че служебното правителство ще бъде обявено в пълнен състав навреме, в конституционно определените срокове. "В България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и да свършат работа в този момент от нашата история. Надявам се да им бъде даден шанс най-добронамерено, както се дава на всяко правителство", посочи той.

В отговор на въпрос президентът заяви, че еврокомисарят Кристалина Георгиева ще продължи да изпълнява своите ангажименти в Брюксел, тъй като нейната работа е изключително важна за България.

"Служебното правителство категорично ще свърши работа, така че България да премине по нормален и разумен начин през този преходен период. По-важно е следващото правителство, какво то ще направи", поясни държавният глава. Той добави, че е важно следващото редовно правителство да бъде стабилно, както и Народното събрание да има политическата воля да изгради истинско, гласувано от народа, легитимно и силно правителство, а след това да се решават проблемите.


"Има няколко много важни реформи, за които е необходима много висока степен на обществено съгласие, включително политическо - по въпросите в здравеопазването, както и в сектора на енергетиката, който очевидно трябва много сериозно да бъде реформиран. Затова е важно следващото правителство да има широка подкрепа, да бъде готово за реформи и да взима тежки решения", заяви президентът.

Мартин Шулц подкрепи виждането, че най-доброто правителство е това, което има широка гражданска подкрепа. Надявам се да бъде излъчено правителство на мнозинството в следващия парламент, каза той. "Разбира се, желая успех на моя приятел (Сергей Станишев), но като председател на европарламента следва да заявя, че решението е на суверена и каквото и да реши той, ЕС ще го уважи. Европейският парламент ще уважи изборните резултати", заяви Шулц. Той изрази надежда новото правителство да работи в условията на пълна стабилност.

Обединихме се около становището, че тежкото положение, в което се намират хората в България, може да бъде преодоляно само с насърчаването на икономиката и с контрол върху безработицата, каза Шулц. Европейският парламент може да осигури средства от бюджета на ЕС за инвестиции в България, добави той.

 


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от друга страна подчерта важността на предстоящия Европейски съвет като възможност за държавните и правителствените ръководители да се съсредоточат върху приоритетите за възстановяване на конкурентоспособността и преодоляването на неприемливите равнища на безработица, се казва в негово изявление.

Президентът Плевнелиев е информирал Барозу за ситуацията в България и за усилията си за следване на конституционния процес след оставката на правителството. Барозу е изразил надежда, че стабилно и напълно функциониращо правителство ще може да бъде сформирано възможно най-скоро след предсрочните избори на 12 май.

Барозу е приветствал ангажимента на президента Плевнелиев да отговори на опасенията, изразени от българските граждани, както и да осигури стабилност при пълно зачитане на конституционния процес и демократичните ценности, пише в изявлението.

По думите на Плевнелиев Европейската комисия се надява, че след изборите на 12 май България ще бъде в състояние да излъчи стабилно правителство, което да може да адресира проблемите на хората, както и да продължи с важните реформи в енергетиката и антимонополното законодателство.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати