24 Април 2024 г. Сряда

Япония притихва в минута мълчание 2 г. след разрушителния трус

2013-03-11 09:04:56
Япония отбелязва днес втората годишнина от разрушителното земетресение и цунами и аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1".

В цялата страна ще се проведат възпоменателни прояви в памет на над 18-те хиляди жертви на природното бедствие.

Цяла Япония ще запази минута мълчание в 14.46 ч. (7.46 ч. българско време) - точния момент на разрушителното земетресение с магнитуд 9. На главната церемония в памет на жертвите, която ще се състои в столицата Токио, ще присъстват премиерът Шиндзо Абе и всички членове на правителството, предаде ИТАР-ТАСС.

От една седмица Япония си спомня с редица прояви за най-голямата трагедия в своята история след Втората световна война. Голяма част от програмата на местните телевизии е запълнена със специални предавания, посветени на темата, с разкази на оцелели и репортажи за пострадалите хора и засегнатите райони.

Възстановителните работи са далеч от своя край, като според прогнози на японските власти може да отнемат между 3 и 15 години. Сред основните проблеми е бавното възстановяване на разрушената инфраструктура и обезлюдяването на засегнатите райони. Над 72 хиляди души са се изселили през изминалите две години от трите най-силно пострадали префектури - Мияги, Фукушима и Ивате, по североизточното крайбрежие на страната. 

Много от хората, преживели бедствието, продължават да имат психологически проблеми.

Разрушителното земетресение с магнитуд 9, станало на 11 март 2011 г. под дъното на Тихия океан край североизточното крайбрежие на един от главните японски острови, Хоншу, причини много жертви и огромни разрушения и предизвика опустошителни вълни цунами, които на места достигнаха височина от 40 метра. 

Природното бедствие разруши цели градове, като цунамито предизвика авария в АЕЦ "Фукушима-1", която доведе до радиоактивно замърсяване на обширен район.

По последни данни земетресението, цунамито и атомната катастрофа са причинили смъртта на 15 881 души. Още 2668 все още се водят за изчезнали. С това потенциалният общ брой на загиналите достига 18 549.

Над 6000 души участваха вчера в демонстрации срещу ядрената енергетика в Токио и други японски градове. Хиляди протестиращи се включиха в шествие в японската столица, призовавайки правителството да се откаже от ядрената енергетика. Протестиращите скандираха "Спрете атома!" и "Защитете децата ни!". Освен това активистите призоваха медиите в Япония да отделят повече внимание на темата за ядрената енергетика.

В демонстрациите участваха и редица видни политически дейци, включително бившият премиер Наото Кан, който оглавяваше правителството през 2010-2011 година.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати