26 Април 2024 г. Петък

Картината на протеста в страната

2013-03-10 14:59:14

Около 200 души се събраха на протест тази сутрин срещу монополите пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. В момента се отправят към сградата на Президентството, пише БТА. Пред Военния клуб те се обединиха с протестиращите, които тръгнаха от Орлов мост. Недоволните от произвола на монополите искат спешно решение на проблемите. Улица "Раковска" е затворена за движение.

В същото време се оказа, че протестиращите във Варна се разделиха на две групи. Според едните, не трябва да има оставка на Общински съвет Варна, докато другите са на противоположното мнение. Разединение имаше и сред хората в Пловдив. Основната група потегли от пл. "Централен" по традиционния си маршрут с развети национални знамена. Те се спряха за малко пред сградата на общинската администрация.

 

След възгласи с искане на оставката на кмета на Пловдив Иван Тотев, заради увеличените данъци, те продължиха по пешеходната улица на града към централата на ЕВН - България. Там отново скандираха "ЕВН вън", "Не на монополите", чуха се и призива за неплащане на сметките за консумираната електроенергия за последните месеци.

Протестиращите се спряха пред паметника на Съединението, къдетоизпяха химна на България и с искания на оставки потеглиха към бул. "Цар Борис Трети Обединител". Очаква се да спрат за традиционния митинг на пл. "Централен".

Броят на протестиращите днес е значително по-малък от миналата неделя - 3 март.  Днес, по данни на полицията, техният брой не надвишава 300 души.

В Благоевград протестиращите подготвят пет блокади на главен път Е-79, съобщи Агенция "Фокус".  Товасъздаде напрежение между хората и органите на реда, които се опитват да ги спрат.  Очаква се пътят да бъде затворен от протестиращи при градовете Благоевград, Сандански, Петрич, Дупница и Джерман в рамките на един час.

Повече от 200 души излязоха на протестно шествие по шуменските улици против монополите, като крайна точка на протестите бе ВиК-Шумен.

Почти 50 души излязоха на протест срещу ниските доходи, високите цени и монополите на площад „Христо Ботев” в центъра на Враца. По-късно протестиращите тръгнаха на шествие, което премина покрай сградите на ЧЕЗ, ВиК и Топлофикация.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати