25 Април 2024 г. Четвъртък

Държавата зацикли

2013-03-09 09:51:34

"Държавата зацикли", алармира "Труд". Групата, известна като "Орлов мост", ще се яви на изборите на 12 май. Това беше решено на сбирка на около 40 от водачите на протеста в София. Възможно е те да създадат партия, или да припознаят някоя формация, чрез която да се явят на избори. Междувременно в Брюксел министърът на културата в оставка Вежди Рашидов предупреди, че заради "анархията на улицата" България е застрашена от военно положение. Протестите били платени от мафията. На този фон работата на държавата зацикли, част от администрацията излезе в почивка, парламентът се занимава с маловажни дела, а министрите си разчистват кабинетите.

"Демокрацията в България изживява криза на средната възраст", коментира "Сега". Някои неща в гражданските бунтове изглеждат като истински, а други стоят фалшиво. Гневът е истински, както и наивността, че с граждански квоти и обществени съвети може да се управлява. Наивна е надеждата, че токът и парното може да поевтинеят или че алчните и крадливи монополи са единствена причина за бедността.

Имитиращ продукт бяха маскираните футболни хулигани, които опитваха да вандализират протестите. Истинско е масовото желание за ревизия на прехода, тъй като за много хора той се оказа по-скоро имитиращ продукт. Истинско е желанието за нов елит, който да смени проминентните пошли и крадливи муцуни на прехода. Съмнителна е убедеността в неизчерпаемия резерв от умни, честни и мъдри управленци. Изглежда демокрацията в България изживява нещо като криза на средната възраст. Кризата е истинска, но резултатите й може да се окажат и недомислени. 

"ГЕРБ първо се сраснаха с политиката, после и с властта", коментира "Сега". Мафията винаги означава срастване на престъпност с власт. Когато ГЕРБ дойдоха на власт, вече се бяха сраснали с нея. Борбата с престъпността всъщност бе разчистване на сметки. Това е тъмната и неразкрита страна на управлението на ГЕРБ.

Другото си беше традиционната далавера, упражнявана години преди тях - нагласени обществени поръчки, парцелиране на бизнеса между "свои" хора и фирми, решаване на икономически проблеми с държавен рекет, с нагласени обвинения, разпределяне дори на европарите само или основно сред приближени. И това се прави с помощта на стройни вериги от партийни и административни фактори. Този номер някак си работеше три години и половина. Следващите, които ще дойдат на власт, ще трябва да се разровят в срамните тайни на гражданите за европейско развитие. Ако тази огромна политическа измама бъде потулена, България ще се влачи в безконечен преход и бедност. 

"Не може улицата да диктува дневния ред на парламента", казва в интервю в "Дума" Христо Монов, кризисен  психолог. Според него страшното е, че малки групи от улицата се опитват да диктуват дневния ред на най-важната институция - на парламента, а това не трябва да се случва. Затова основнаотговорност носи този, който в момента по конституция е най-овластен - президентът. Защо му трябваше една седмица от връщането на мандата на ДПС до обявяването на служебното правителство? "Това, че една седмица не може да бъде сформирано, вече ме съмнява, че е в състояние президентът да привлече авторитетни и компетентни хора. Много са ясни мандатът и целите на това правителство. Мандатът е да се проведат прозрачни, честни избори, тъй като този изборен кодекс, по който те ще бъдат проведени, който беше направен под груб диктат на ГЕРБ, дава определени възможности те да бъдат манипулирани", отбелязва Монов.

"Кой ще обещае повече комунизъм", коментира "Труд". Пръв започна Сергей Станишев. Като лидер на бившата комунистическа партия той обяви рязък ляв завой - отмяна на плоския данък, безплатна медицинска помощ, 250 хиляди нови работни места. Но "Атака" е на път да задмине БСП по пистата на левия популизъм. "При управлението на "Атака" безработицата се ликвидира", заяви Волен Сидеров. Най-ниската заплата става 1000 лв., а най-ниската пенсия - 500 лв. Избликът на ляво говорене не подмина и премиера в оставка Бойко Борисов. На последното заседание на правителството той поръча на министрите си да мислят вече за доходи. Политиците досега трябваше да са разбрали, че хората по улиците поискаха държавата да спре да се отнася с гражданите си като с натрапници, които са важни само на изборите. Каква ще бъде политиката - лява или дясна, е чак вторият въпрос. Преди това хората поискаха от тях да спрат да крадат и да спрат да толерират любимите си монополисти.

Реформата на ГЕРБ доведе до бум на "млади" пенсионери, пише "Сега". Това показва подробната справка на НОИ за пенсиите през 2012 г., когато започна увеличението и на възрастта, и на изискуемия стаж с по четири месеца. От документа става ясно, че повече от половината от пенсионерите са хора на средна възраст и са използвали предимно възможността за инвалидизиране. Допълнителни опции за ранно пенсиониране има за военни, полицаи,служители на ДАНС и спецслужбите. Въпреки че една от основните препоръки на Европейската комисия за пенсионни реформи бе затягането на режима, драстично е паднал броят само на хората с отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст. 

"Слабата ръка на регулаторите", е водещо заглавие в "Капитал". Кризата от последните седмици освен всичко друго е и поредният израз на неефективността на регулацията в България. Много от хората, излезли на улиците, не протестират срещу високите сметки или дори обедняването, а са обидени, че са третирани като пионки в игрите на държавата с компании или частни интереси, които ги ощетяват по най-различни начини. Част от регулаторите, които иначе трябва да бъдат силни и независими арбитри на търговските взаимоотношения в страната или пък да балансират интересите на играчите на пазара - и на компаниите, и  на потребителите, и на обществото като цяло, изглеждат като кораби, оставени на произвола на политическите бури без компас и посока. Други, обратно, имат прекалено ясен курс, който обаче изглежда да е известен само на малцина привилегировани. Усещането за липса на справедливост довежда и до призивите за национализация. Ясно е, че изземването на частна собственост няма да реши нищо. Ако регулаторите започнат активно да изпълняват обществените си функции, много от недоволството ще изчезне, защото проблемите ще се решават.

"Борисов и Цветанов си измиха ръцете за провала с Шенген", отбелязва "Сега". Премиерът в оставка Бойко Борисов и неговият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов разхвърляха извън себе си вината за поредния неуспех с влизането на България в Шенгенското пространство. Нито един от двамата не пое дори минимална част от отговорността от поредния провал, а го обясниха с политическата несигурност в България. И Цветанов, и Борисов не коментираха изявления на отговорни западни фактори, че причината за поредното отлагане всъщност е несправяне с организираната престъпност и корупцията.

Крайно време е някой да каже на българското общество, че Шенген не е Раят, а канцлерът Меркел не е св. Петър, който държи ключовете към царството небесно, коментира "Стандарт". Проблемът на Европа е стратегически и удавянето му в приказки за "единство в многообразието" и великолепието на мултикултурализма само задълбочава агонията. В някои богати държави чужденците надхвърлят 10-15 процента и при продължаване на икономическия застой може да се очаква ескалация на социалното напрежение и междуетнически конфликти. В същото време Брюксел се опитва да измисли как и вълкът да е сит и агнето да е цяло. Как да запази Шенген и да не накърни нито свободата на придвижване, нито социалната система, и в същото време да ограничи сериозно наплива на имигранти, а и да върне част от тях по родните им места. Жертва на лицемерието и изместването на проблемите сега са България и Румъния, но утре кой знае с какво ще се запушва растящото недоволство и процесите на дезинтеграция в ЕС. 

"В Шенген да се вгледат в собствените си проблеми", коментира "Новинар". Редица европейски страни се впуснаха да изразяват опасенията си от страховития щурм, който очакват от българи, търсещи социални помощи в собствените им страни. И пропускат да се вгледат в своите си проблеми. Като този, че в собствените им държави има достатъчно голям брой мързеливи техни граждани, които предпочитат да живеят от помощи, вместо да се трудят за струващи им се недостатъчни заплати. И нежеланите от тях работни места се запълват именно от страшните българи и румънци. А престъпленията в страните им се извършват основно от техни граждани, които са огромният процент от заподозрените за престъпления. Може би вместо горещия картоф Шенген да бъде използван от политиците ни за безплодни спорове кой е виновен за поредното отлагане, да се замислят има ли присъединяването ни към зоната реална тежест, или е просто въпрос на престиж.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати