Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 16
Начало arrow Политика arrow Плевнелиев вън от национален отбор по политика

Плевнелиев вън от национален отбор по политика

  Print E-mail
2013-03-09 09:08:45
източник: dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев не попада в хипотетичен национален отбор по политика от шестима членове, сочи национално социологическо изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 18-26 февруари. 

В свободен отговор на този въпрос 11.8% от анкетираните 980 българи включват в него Бойко Борисов, 8.1% Меглена Кунева, а 7.5% избират Волен Сидеров.

Четвърти, пети и шести член на „отбора“ по подобие на волейболен тим са съответно Сергей Станишев – 6.8%, Яне Янев – 6.3% и Иван Костов с 5.8 на сто. Плевнелиев остава седми с 2.8%.

Същевременно държавният глава е с най-висок рейтинг през февруари. Той се радва на 48.8% одобрение, следван от премиера в оставка Бойко Борисов с 37.35% и Сергей Станишев с 24.6%.

Хората не възприемат Росен Плевнелиев като политик,  коментира данните политологът Емил Георгиев. Според него по-интересно ще е измерването на рейтинга на държавния глава през март, защото в момента думата е негова във връзка със сформирането на служебен кабинет и всички властови лостове са концентрирани в президента като институция. Именно сега Плевнелиев има възможност да се докаже като политик, смята Георгиев.

Към президента се отчита обаче значително повишение в отрицателното отношение. Ако неодобрението към него през януари е 19.2%, през февруари то е малко под 30 на сто.

Ръст в отрицателното отношение има и при Станишев, и при Борисов. Ако през януари 48.8% не са одобрявали лидера на левицата, през февруари този процент е 51%. Борисов събира отрицателна оценка от 36.3 на сто през януари срещу 39.9 на сто през февруари.

Преобладаващо отрицателно отношение има към лидера на „Атака“ Волен Сидеров – 61.4%, на ДСБ Иван Костов – 67.3%, на ДПС Лютви Местан – 66.4%, на РЗС Яне Янев – 50.6%. Одобрението при тях е съответно 12.5 на сто за Сидеров, 7.8 на сто за Костов, 7.9 на сто за Местан и 9.2 на сто за Янев. 21.2 % одобряват Меглена Кунева, която събира 36.9% неодобрение. 

Екипът на института е измерил положителното и отрицателното отношение към министрите. 

Близки стойности на одобрение и неодобрение получава премиерът в оставка Бойко Борисов през февруари.  Все пак неодобрението е по-голямо – 40% срещу 37.3%. 

Доста по-сериозна е разликата в процентите при вицепремиера и финансов министър в оставка Симеон Дянков – 66.6 на сто неодобрение срещу 11.2% одобрение. Към колегата му Цветан Цветанов има 25.6% подкрепа и 48.1% отрицателно отношение. 

Правосъдният министър в оставка Диана Ковачева събира най-малко положително отношение през месеца – едва 7.3 % от респондентите я одобряват. На най-висок процент одобрение се радва регионалният министър Лиляна Павлова – 39.2%. 

На въпрос кой от изброените лидери на основни политически сили е най-подходящ за премиер, ако изборите бяха през юли, а не предсрочни, 26 на сто от интервюираните посочват Бойко Борисов, 15.6 % смятат Сергей Станишев за най-подходящата политическа фигура за премиер. 3.9 % подкрепят за поста Меглена Кунева, а 2.9% - Иван Костов.

Близо 38 на сто обаче не могат да преценят коя от изброените политически фигури е подходяща за най-високия пост в изпълнителната власт. 

Отбелязва се значителен спад в положителните нагласи към ГЕРБ през февруари. Партията събира 35% положително отношение, но предизвиква 40.7% отрицателни оценки. За сравнение положителното отношение през януари е 43.5 на сто.

Спад на положителните оценки има и при БСП. Столетницата е събрала 27.7% одобрение през януари срещу 23.9% през февруари.  Отрицателното отношение през февруари е 51.4%. 

ДПС има 6.9% одобрение и 71.2% неодобрение. Партия „България на гражданите“ е с 16.6% позитивна оценка, но с по-сериозно неодобрение от 40.9%. „Атака“ одобряват 11.1 на сто, а 61.6 на сто - не. СДС и ДСБ са съответно с 4.9% и 6.8% положително отношение и 48.6% и 68.4% неодобрение. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?