Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Политика arrow Плевнелиев вън от национален отбор по политика

Плевнелиев вън от национален отбор по политика

  Print E-mail
2013-03-09 09:08:45
източник: dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев не попада в хипотетичен национален отбор по политика от шестима членове, сочи национално социологическо изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 18-26 февруари. 

В свободен отговор на този въпрос 11.8% от анкетираните 980 българи включват в него Бойко Борисов, 8.1% Меглена Кунева, а 7.5% избират Волен Сидеров.

Четвърти, пети и шести член на „отбора“ по подобие на волейболен тим са съответно Сергей Станишев – 6.8%, Яне Янев – 6.3% и Иван Костов с 5.8 на сто. Плевнелиев остава седми с 2.8%.

Същевременно държавният глава е с най-висок рейтинг през февруари. Той се радва на 48.8% одобрение, следван от премиера в оставка Бойко Борисов с 37.35% и Сергей Станишев с 24.6%.

Хората не възприемат Росен Плевнелиев като политик,  коментира данните политологът Емил Георгиев. Според него по-интересно ще е измерването на рейтинга на държавния глава през март, защото в момента думата е негова във връзка със сформирането на служебен кабинет и всички властови лостове са концентрирани в президента като институция. Именно сега Плевнелиев има възможност да се докаже като политик, смята Георгиев.

Към президента се отчита обаче значително повишение в отрицателното отношение. Ако неодобрението към него през януари е 19.2%, през февруари то е малко под 30 на сто.

Ръст в отрицателното отношение има и при Станишев, и при Борисов. Ако през януари 48.8% не са одобрявали лидера на левицата, през февруари този процент е 51%. Борисов събира отрицателна оценка от 36.3 на сто през януари срещу 39.9 на сто през февруари.

Преобладаващо отрицателно отношение има към лидера на „Атака“ Волен Сидеров – 61.4%, на ДСБ Иван Костов – 67.3%, на ДПС Лютви Местан – 66.4%, на РЗС Яне Янев – 50.6%. Одобрението при тях е съответно 12.5 на сто за Сидеров, 7.8 на сто за Костов, 7.9 на сто за Местан и 9.2 на сто за Янев. 21.2 % одобряват Меглена Кунева, която събира 36.9% неодобрение. 

Екипът на института е измерил положителното и отрицателното отношение към министрите. 

Близки стойности на одобрение и неодобрение получава премиерът в оставка Бойко Борисов през февруари.  Все пак неодобрението е по-голямо – 40% срещу 37.3%. 

Доста по-сериозна е разликата в процентите при вицепремиера и финансов министър в оставка Симеон Дянков – 66.6 на сто неодобрение срещу 11.2% одобрение. Към колегата му Цветан Цветанов има 25.6% подкрепа и 48.1% отрицателно отношение. 

Правосъдният министър в оставка Диана Ковачева събира най-малко положително отношение през месеца – едва 7.3 % от респондентите я одобряват. На най-висок процент одобрение се радва регионалният министър Лиляна Павлова – 39.2%. 

На въпрос кой от изброените лидери на основни политически сили е най-подходящ за премиер, ако изборите бяха през юли, а не предсрочни, 26 на сто от интервюираните посочват Бойко Борисов, 15.6 % смятат Сергей Станишев за най-подходящата политическа фигура за премиер. 3.9 % подкрепят за поста Меглена Кунева, а 2.9% - Иван Костов.

Близо 38 на сто обаче не могат да преценят коя от изброените политически фигури е подходяща за най-високия пост в изпълнителната власт. 

Отбелязва се значителен спад в положителните нагласи към ГЕРБ през февруари. Партията събира 35% положително отношение, но предизвиква 40.7% отрицателни оценки. За сравнение положителното отношение през януари е 43.5 на сто.

Спад на положителните оценки има и при БСП. Столетницата е събрала 27.7% одобрение през януари срещу 23.9% през февруари.  Отрицателното отношение през февруари е 51.4%. 

ДПС има 6.9% одобрение и 71.2% неодобрение. Партия „България на гражданите“ е с 16.6% позитивна оценка, но с по-сериозно неодобрение от 40.9%. „Атака“ одобряват 11.1 на сто, а 61.6 на сто - не. СДС и ДСБ са съответно с 4.9% и 6.8% положително отношение и 48.6% и 68.4% неодобрение. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?