24 Април 2024 г. Сряда

Правителството управлявало ала Меркел

2013-03-08 17:26:56

Германският канцлер Ангела Меркел е посочила България и Полша сред източноевропейските страни като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите. Това е казал вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков по време на заседанието на кабинета в оставка в сряда (6 март), става ясно от стенограмата.

Дянков цитира дословно речта на Меркел, като уточнява, че тя е произнесена във Варшава във вторник вечерта (5 март 2013 г.)

В изказването си германският канцлер направила коментар, че в последните 15 години с всяка година Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти - САЩ, Китай и Бразилия.

Меркел заявила, че „за съжаление, Германия има малко съюзници в рамките на Европейския съюз, които мислят като Берлин относно икономически и финансови въпроси.

„Само това е начинът да се постигнат по-добри инвестиции, по-висока конкурентоспособност и да се вдигнат доходите на хората“, посочила Меркел във Варшава.

В тази връзка тя е дала за пример именно България и Полша, като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите. 
Дянков все пак конкретизирал, че германският канцлер имала предвид конкретно държавите от Източна Европа.

Към края на изказването си Дянков представил и данни на Националния статистически институт, засягащи предходната 2012 г. във връзка със секторите с най-много заети хора в България.

„На първо място е туризмът със 192 хил. работни места. В това се включват както хотелите, ресторантьорството, така и транспортът, който е пряко свързан само с туризъм. На второ място, това е инфраструктурата, строителният сектор – 165 хил. работни места в България за миналата година – официални данни, пак казвам. На трето място, това е селското стопанство с около 93 хил. работни места“, обобщил финансистът.

Дянков заявил пред колегите си министри в оставка, че това, което в последните няколко години управляващите са се старали да направят в тежка обстановка и са достигнали значителен напредък, са точно секторите, в които и икономическата логика на Меркел предполага.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати