29 Март 2024 г. Петък

Сините скочиха срещу "фармацевтичните олигарси"

2013-03-08 17:26:00

Фармацевтичните олигарси създадоха монополно обслужване на българските граждани и безумно високи цени на лекарствата. Те обслужваха тройната коалиция и продължиха да се чувстват недосегаеми при управлението на ГЕРБ.

Това се казва в декларация на Синята коалиция, изчетена от парламентарната трибуна от Ваньо Шарков. 

Проблемите в сектора излязоха на дневен ред, след като ръководства на болници се оплакаха от дейността на НЗОК, липсата на финансиране и изчерпване на лимитите по клинични пътеки.

Според десницата хората са излезли на протест срещу монополите, а техни представители са влезли в надзора на НЗОК, станали са част от обществения съвет към президента.

Днес с обществени средства от здравните осигуровки на българите се плащат за лекарсва пет пъти повече пари, отколкото в началалото на реформите през 2000 година, заяви още Шарков. Според представителите на Синята коалиция ръстът на средства за болнична помощ е в пъти по-малък от този за медикаменти. Те бяха категорични, че това помага само на монополите.

Вероятно бездействието на държавата в битката с монополите на лекарствения пазар ще гарантира на ГЕРБ и тройната коалиция финансови постъпления за предизборната кампания, каза още Шарков от парламентарната трибуна.

От Синята коалиция се ядосаха още, че останалите политически сили в лицето на БСП, ДПС и ГЕРБ са отхвърлили техните законодателни промени, които да намалят цените на лекарствата, за да запазят монопола.

За вас са важни монополите в здравеопазването, олигарсите в лекарствения бизнес, партийните ви каси и личното ви облагодетелстване. Дали Огнян Донев или Веселин Марешки ще ви финансират партийно, за вас няма никакво значение.

Важното е, че пациентите, лекарите и ние винаги ще се противопоставяме на опитите ви да крадете от здравните осигуровки в полза на олигарсите и монополите в здравеопазването, отсече за финал Шарков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати