26 Април 2024 г. Петък

Не ни стигна времето за доходите, призна Московски

2013-03-08 10:07:22

Инфраструктурата беше приоритет на правителството на ГЕРБ, но не стигна време и ресурс да се работи и в другата посока – доходи и безработица, коментира пред bTV транспортният министър в оставка Ивайло Московски. Сектор „Транспорт” е стабилен, обобщи той.

Базовата инфраструктура е гаранция за растеж в целия свят. Хората виждат какво е направено. Повечето проекти обаче ще бъдат финализирани през 2014 г. 2015 г. и резултатите от тях ще се усетят след това, допълни Ивайло Московски.

Транспортният министър в оставка не посочи кой трябва да го наследи на поста в служебния кабинет, но пожела да бъде „разумен и последователен човек”. Той посъветва бъдещия си наследник да не отстъпва от проектите по Оперативна програма „Транспорт”, средствата по която са договорени на 100% и изплатени на 50%.

Въпреки че все още не е получил покана за участие в партийни листи за изборите на 12 май, Московски призна, че ще вземе участие, ако бъде поканен. Той потвърди, че в редиците на ГЕРБ предстоят чистки на хора, които са разочаровали обществото. Според него обаче това са нормални процеси.

По повод исканията на левицата да бъде наложен мораториум върху разпоредителните сделки на кабинета „Борисов” Ивайло Московски подчерта, че става дума за процедури, започнали през лятото на 2012 г. и оттогава Сергей Станишев имал достатъчно време да изрази мнението си.

По думите му отдаването на жп гарите на концесия е световна практика, особено в криза, когато това е начинът частният капитал да се мобилизира.

Относно приватизацията на БДЖ „Товарни превози” Московски заяви, че това е единственият „възможен и законен начин” да се удовлетворят исканията на кредиторите. „Който иска да протестира, няма никакъв проблем. Когато кредиторите влязат в компанията, няма да има повече БДЖ,” допълни транспортният министър в оставка.

Той изтъкна, че по време на мандата на ГЕРБ задълженията на дружеството от 820 млн. лв. са намалени с около 100 млн. лв. Той информира още, че в момента се строят над 400 км скоростни жп релси, а след 1 януари 2014 г., когато започва новият програмен период на еврофинансиране, който и да управлява, ще има на разположение 600 млн. лв. за закупуване на влакове за скоростните релси.

Московски призна, че „Български пощи” работят на загуба, но обясни, че компанията в момента защитава правото си на държавна помощ от 22 млн. лв. „Български пощи” извършват социална дейност, защото обслужват отдалечени райони, които никоя частна фирма не би обслужвала. Компанията има над 2500 станции в селски райони и това й дава основания да кандидатства като бенефициент по Програмата за развитие на селските райони, заяви още Московски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати