25 Април 2024 г. Четвъртък

ВСС не промени правилата за спорните комисии за избор на младши съдии

2013-03-08 08:21:42
Висшият съдебен съвет не прие направените възражения във връзка с членовете на комисиите, които ще изпитват кандидатите за младши съдии. Те поискаа в писмо ясни и прозрачни критерии за подбор на комисиите, но съдебният съвет не възприе предложенията им. Все пак председателят на правната комисия към съвета Юлияна Колева обяви, че на писмото ще бъде отговорено "специално и подобаващо". По думите й то било написано с назидателен тон.

Така обявеният конкурс ще се проведе с вече избраните членове на комисиите. Предложението на младшите съдии беше общото събрание на Върховната касационна прокуратура и на върховния касационен съд да одобрява списък с магистрати, които могат да бъдат включвани в комисиите. Писмото на младшите магистрати беше внесено миналия вторник и беше обсъдено и от гражданския съвет към ВСС. То трябваше да бъде обсъдено от правната комисия, която изготви становище по предложенията.

Според сегашните правила членовете на комисиите се определят чрез жребий, в който участват всички магистрати от окръжни съдилища с 10 години стаж в органите на съдебната власт, от които поне пет години като съдия в окръжен съд. Те се избират чрез случайно разпределение, което позволява в комисиите да попаднат магистрати със спорна репутация. Пример за това е заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева. Тя е обект на проверка от инспектората към Висшия съдебен съвет, която тече вече повече от половин година. Конкретният повод за нея е прекратеното поради изтичане на давност обвинение срещу Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за изчезналите шест милиона долара на Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ). В началото на февруари делото в завърши с оправдателни присъди на първа инстанция и по другите обвинения.

Младшите съдии отбелязват в писмото си, че "така въведените критерии са крайно произволни и не дават възможност за създаването на основа за компетентно и обективно оценяване на кандидатите". Те припомнят важността на фигурата на младшия съдия, който е член на второинстанционните състави, които в повечето случаи решават като последна инстанция някои от наказателните дела.
"Когато се провежда конкурс на входа на съдебната система, той следва да бъде проведен от компетентна комисия, с единни критерии за оценка"Проверката на знанията на кандидатите за младши съдии да бъде извършвана от съдии, които имат идентични становища по въпросите на правото и сравнително висок процент на потвърдени актове от страна на Върховния касационен съд.

"Дълбоко се съмнявам, че тази идея би била възприета от общото събрание на тези два органа. ВСС не може да задължава други органи в съдебната власт да извършва някакви действия. От друга страна въпреки цялото ми уважение към общото събрание на двата върховни органи – въвежда се субективен елемент, който е неизбежен – работата на окръжните съдии не е възможно да се познава от всички членове на върховните органи", заяви председателя на правната комисия и бивш депутат от ГЕРБ Юлиана Колева. По думите й така можело да се стигне и до "подценяване и накърняване на достойнството на невключените в тези списъци магистрати". Срещу одобряването на списък от ВКС се обяви и председателят на съда – Лазар Груев.

"Основната цел която трябва да постигне ВСС е да осигури качество на процедурата. Ако ВКС изготвя такъв списък това ще гарантира обективен подбор, защото върховните съдии имат преки наблюдения върху актовете на съдиите от окръжните съдилища. Не е спонтанна идея, която сега да сме измислили – те правят подобна класация, макар и неофициално. Не може да си позволим в състава да попадат съдии, които по ниво на компетентност не могат да достигнат дори нивото на изпитваните", заяви Калин Калпакчиев.

ВСС не възприе и идеята от писмото на младшите съдии с цел максимална обективност проверката на знанията на кандидатите да става само от една комисия. В момента те са три.
Съдебният съвет реши на писмения изпит кандидатите за младши съдии да теглят два казуса по наказателно и гражданско право, и да избират по коя материя да решават. Ако бъдат допуснати до устен изпит, те ще решават казуси, без право да избират.

От Българския институт за правни инициативи (БИПИ) реагираха с писмо до ВСС в края на миналата седмица по повод исканията на младшите съдии. "Игнорирането на искания и обръщения на съдии представлява възпроизводство на една от най-вредоносните практики на предишни състави на Съвета, които бяха постоянен обект на критики от обществото и международните наблюдатели и допринесоха съществено за ниското доверие и безславния завършек на мандата му", пишат в писмото от организацията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати