24 Април 2024 г. Сряда

Работа на "пълни обороти", ако искаме "Тракия" в срок

2013-03-08 08:17:36

Голяма част от магистрала "Тракия" е готова, остават само 35 километра, за да бъде завършена, има обективна възможност това да се случи в срок, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова след подписването на договор за строителството на обходен път на Враца.

Тя подчерта, че е необходима пълна мобилизация на строителя, който да изпълни договора качествено и в срок. Това означава според Лиляна Павлова строителят да работи на "пълни обороти",  да работи с максималните смени и да има достатъчно оборотни средства да завърши участъка.

Това е и голямото предизвикателство пред него, надявам се, че той ще бъде отговорен строител. Тези, които трябва да го подкрепят, ще го подкрепят да го направи, заяви Павлова.

Тя каза, че има готовност във всеки момент да бъдат наложени санкции на изпълнителя и всички клаузи на договора да бъдат приложени по начин, по който да бъдат защитени интересите на българските и европейските данъкоплатци.

На 27 февруари тази година Лиляна Павлова призна, че последните проверки са показали, че наистина има забавяне в темповете на работа на изпълнителя на Лот 4 от „Тракия“. Лот 4 на АМ Тракия се изпълнява от сдружение Тракия IV ДЗЗД.

21 компании подизпълнители, които участват в изграждането на трасето на магистрала „Тракия“ между Карнобат и Ямбол, имат претенции за неизпълнени плащания. В свое обръщение към медиите вчера те обясниха, че просрочията са за суми по издадени фактури за периоди от девет месеца до над една година.

 

Междувременно от АПИ заявяват, че редовно плащат на главния изпълнител за извършените работи. Последният превод е с дата 30 януари и е на стойност над 10,3 млн. лева.

По отношение на инфраструктурните проекти Лиляна Павлова посочиоще необходимостта пътната агенция да довърши големите проекти по оперативна програма "Транспорт" и "Регионално развитие". Управляващият орган на ОПРР има важната задача до края на април да направи оценката и да одобри финансирането от 180 млн. лева за 36-те големи града за подобряване на градската среда.

Трябва да продължат преговорите по новата оперативна програма, катоцелта е до лятото да стане ясен нейният обхват и финансовите й параметри. Лиляна Павлова не коментира информация, че тя ще оглави 
листата на ГЕРБ във Варна.

Подготовката на предстоящите избори и работата по големите инфраструктурни проекти, финансирани по еврофондовете, са сред приоритетните задачи през следващите два месеца на бъдещия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, заяви още Лиляна Павлова.

По отношение на изборите Павлова конкретизира задачите - навременно отпечатване на избирателните списъци, тяхната актуализация, при необходимост, съвместно с местните власти, за да може да се гарантира, че всички избирателни списъци са отпечатани коректно и навреме.

Това трябва да бъде съчетано с работа по всички услуги, които ГРАО трябва да предостави - електронна проверка на данните в избирателните списъци, на секциите - за това кой къде може да гласува, и заявленията в чужбина, допълни министърът.

По думите на Павлова ГРАО разполага с достатъчен административен и финансов капацитет да се справи със задълженията си във връзка с изборите. Тя съобщи, че до дни предстои да се обяви процедурата за избор на изпълнител, който да предоставя услугата за СМС известяване и проверка по интернет на данните за регистрация в списъците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати