25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ спаси шефа на Здравната каса от изслушване в НС

2013-03-07 16:55:29

ГЕРБ бойкотираха здравната комисия на парламента и така спасиха шефа на Здравната каса д-р Пламен Цеков от изслушване.
Единственият представител на ГЕРБ беше председателката на комисията Даниела Дариткова.

От целия състав на комисията се явиха само синият Ваньо Шарков и Мая Манолова и Евгени Желев от БСП.
Комисията се състои от 20 депутата и за да има кворум трябва да са се явили най-малко 11.

„Днешният бойкот от страна на депутатите на ГЕРБ на заседанието на здравната комисия е безпрецедентен. Те направиха за посмешище този парламент", заяви Мая Манолова.
Тя подчерта, че на фона на протестиращите лекари и на фона на исканата оставка на Цеков, бойкотът на заседанието надминава всякакви граници.
Това показва, че депутатите от ГЕРБ изобщо не се интересуват от проблемите на хората. „Те са глухи за хората, които са излезли на улицата.", категорична е Манолова и изрази недоумение и възмущение как така здравният министър заявява, че си тръгва с гордо вдигната глава от министерството.
„От къде си тръгва, от хаоса който сътвори?", попита Манолова.


 

Според нея хаосът в здравеопазването е резултат на некомпетентното управление не само от страна на Цеков, но и на безотговорното управление на здравното министерство.

Манолова е убедена, че Пламен Цеков остава опасен за здравеопазването.
Според нея той остава недосегаем - така тя тълкува бягството на депутатите. Докато се свика следващото народно събрание, Цеков остава несменяем управител на здравната каса, човек който е опасен за здравната система, категорична е Манолова.

Той е абсолютно недосегаем и такъв го направиха депутатите от ГЕРБ, след като даже не му беше причинено неудобството да бъде изслушан и да му зададем въпроси, добави тя.
Манолова предупреди, че ГЕРБ са спасили Цеков от опозицията, но няма да го спасят от гнева на хората.

Не може институциите да работят по отделно, много важно е да работят в екип, коментира и Ваньо Шарков.
По думите му, това, което направиха депутатите от ГЕРБ, показва, че те или са солидарни с исканата оставка на Пламен Цеков, за да не дойдат да го чуят, или просто не им пука за здравеопазването.
Той определи постъпката на депутатите като срамна.

Припомняме, Цеков си навлече гнева на болниците, след като касата наложи лимит за брой пациенти по клинични пътеки, с което на практика става невъзможно лекуването на хора от един момент нататък.
Разбра се, че редица болници вече са изчерпали лимитите по определени клинични пътеки.

Освен това остават и съмнение за състоянието на бюджета на Здравната каса, като според мнозина той е на червено.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати