27 Април 2024 г. Събота

Вие сте слуги на всяка власт, за 5 лв. се продавате!

2013-03-07 16:21:29
„Вие сте слуги на всяка власт, която ви плаща, и за 5 лева сте готови да се продадете".  Така игуменът на Бачковския манастир Борис се обърна към журналистите след заупокойната света литургия и панихида в памет на патриарх Кирил.  

Първото посещение на новия патриарх в страната беше в Бачково. Негово светейшество патриарх Неофит заедно с част от митрополитите отслужи в Бачковския манастир света литургия и панихида за патриарх Кирил, който е известен със спасяването на българските евреи от концлагерите на фашистка Германия. 

По време на панихидата обаче игуменът на манастира постави началото на скандал, след като Българската православна църква е охулвана през последните години и най-голяма вина за това имат така наречените "стожери" на гражданското общество - тези платени и верни слуги на всяка власт”, каза ощедядо Борис.  

Бачковският манастир е известен със своя игумен Борис, който иска по 50 лева за снимки в храма от миряни и недопуска медии в манастира. За първи път от десетилетия камери успяха да снимат панихидата в памет на патриарх Кирил заради присъствието на новия патриарх Неофит.  

„Ако сте чули нещо, което не ви е харесало, бързо го забравете”, каза патриархът, след като излезе от манастира. Той заяви, че трябва да се внимава с общуването.  

Последва въпрос от журналист дали ще се въведе дрегер в църквата, но патриархът не разбра за какъв уред става въпрос.  

Новоизбраният патриарх каза още, че ще започне да се мисли за канонизирането на Васил Левски и Христо Ботев, след което коментира протестите в страната и показното самозапалване на Пламен от Варна. 

„Отправил съм молитва Бог да ги вразуми в исканията и осъществяванията им, да бъдат внимателни и да не се получават опасни инциденти, на каквито бяхме станали свидетели”, съобщи патриарх Неофит. 

След панихидата той се включи в отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почете паметта на трагично загиналите в нацистките лагери.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати