29 Март 2024 г. Петък

Кметът на Варна хвърли оставка

2013-03-06 13:23:47

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка, след като беше начело на града 13 години. Името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, заяви той на извънреден брифинг.

Докато течеше изявлението на кмета, много варненци се бяха събрали пред сградата на община Варна, за да запалят свещ и положат камъни на грамадата, която е издигната в памет на самозапалилия се Пламен Горанов.

Йорданов каза още, че  е предупреждавал за „безвластието и омразата”, които се случват в града и ще предостави стенограма от заседание на Общинския съвет, с която ще докаже твърдението си. 

 

"Къде отиваме и кой ни води?", попита кметът в оставка и помоли да не се търсят отговори на тези въпроси от него. 
Йорданов подчерта, че се оттегля от поста в труден момент за Варна и за страната , а тези, които са поискали оставката му, очевидно не са мнозинство и той я подава в ущърб на тези, които са му гласували доверие. 

„Ето я оставката ми”, показа документа варненският кмет в оставка и обясни, че тъй като няма на кого да я връчи в момента, ще я внесе в деловодството на местния парламент. 

Йорданов обясни пред присъстващите накратко и това, което е свършил по време на управлението си, изброявайки построените детски градини, училища, ремонта на Драматичния театър и други. 

„Пламен направи страшна стъпка в живота си. Моралният ангажимент е водещ”, коментира Кирил Йорданов по повод трагичната смърт на 36-годишния мъж, който се самозапали пред сградата на общината. 

Кирил Йорданов получи златен скункс от "Господари на ефира", който прие, като си тръгна, без да отговаря на нито един от журналистите. Вървейки към кабинета си, той каза, че до края на седмицата ще се въздържа от коментари, а от следващата ще бъде на разположение на медиите. 

Оставката на варненския кмет предизвика различни коментари сред присъстващите на изявлението му, както и сред хората, които научиха новината пред сградата на общината. Едни съжаляваха, че си заминава един достоен човек, управлявал града в продължение на 13 години, други се чудеха кой ще бъде следващият кмет, трети се радваха искрено и изразяваха надежда,че Варна най-после ще тръгне по нов път. Чуха се и множество мнения, че е време и Общинският съвет да последва примера на кмета, защото той също е виновен за затъването на морския град.

Припомняме, че десетки хиляди варненци поискаха оставката му на протестите в морската столица, а миналата седмица варненският градоначалник два пъти свиква извънредни брифинги, на които се очакваше да си подаде оставката, но направи това едва днес.

Атаката срещу него се засили след смъртта на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали пред община Варна, като преди това призова за оставката на Йорданов.

Кирил Йорданов е четвърти мандат кмет на Варна. През 1999 година е избран за кмет на града с подкрепата на БСП. Втори мандат Йорданов спечели през 2003 година, след като зад него застана ДПС.

Последния си мандат Йорданов спечели с подкрепата на ГЕРБ. Навръх националния празник на страната ГЕРБ съобщиха официално,че Кирил Йорданов вече не е техният човек и щом хората искат, кметът трябва да се оттегли.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати