18 Април 2024 г. Четвъртък

Цинизмът на политиците ни от гибелта на Пламен...

2013-03-06 07:58:45

"Политиците цинично се възползваха от гибелта на Пламен Горанов", коментира "Сега". Българските управници са толкова цинични, че могат да почетат публично паметта на човека, запалил се в знак на протест срещу тях, но да не изпълнят последната му воля. Правителството обяви национален траур за младежа, станал символ на протестите, но кметът и общинските съветници във Варна упорито отказват да подадат оставка. Така вместо да си подадат оставката, общинарите, подпомогнати от кабинета в оставка, опитаха да си измият ръцете. И размахаха смешни процедурни аргументи защо не могат да се разделят с постовете си.

От БСП настояват Народното събрание да гласува мораториум върху всички разпоредителни сделки на настоящото правителство и на служебния кабинет, пише "Дума". Мораториумът ще се отнася включително за "БДЖ-Товарни превози", за концесионни сделки и много други. От БСП припомниха, че само на последното заседание на МС тихомълком бе дадена на концесия част от пристанище Бургас на Кирил Домусчиев, известен като приятел на Бойко Борисов, срещу символична такса за 35 г., през които ще се реализират десетки милиони печалба. Левицата направи анализ и на наследството, което ГЕРБ оставя в енергийния сектор. Според социалистите кабинетът съзнателно води държавния енергиен сектор към срив. "Дава се предимство на скъпата пред евтината енергия, на ВЕИ, на частните ТЕЦ-ове, на АЕЦ "Козлодуй" и на последно място - на ТЕЦ "Марица-изток 2", изброи Станишев.

Президентът казва на 13 март кабинет с трима вицепремиери. Това обяви самият държавен глава вчера, след като ДПС му върна третия мандат, съобщава "24 часа". Вицепремиерите трябва да са с ресори икономика, социална политика и еврофондове, за да се виждат работните приоритети на служебното правителство. Плевнелиев е убеден, че няма нужда от силов вицепремиер.

Погледът на изданието към парламента откроява императива на председателя на НС г-жа Цецка Цачева, изискващ от депутатите на ГЕРБ да върнат служебните си лаптопи. Вестникът информира и за отказа на НРС да предостави достъп на лидера на ДПС Лютви Местан до сигнала, на който преди време се позова премиерът Борисов, съобщавайки, че Ахмед Доган му е поръчал атентат.

"Битката срещу политическите монополи" е заглавието на анализа на "Труд", който с тази игра на думи прави дълбинен разрез на причините за промяната на посоката на недоволството - от - срещу монополистите в енергетиката до - същите в политиката. Протестиращите искат законността да се превърне в ред за всички. Близо 70 години българското гражданство не избира своите представители чрез истинския смисъл на това, което наричаме демократичен процес. Политическите субекти, които управляват страната, се раждат в инкубатори, създадени от властващите "елити", и като всяко изкуствено творение са безотговорни към избирателя. Те не зависят от него. Ето защо и призивът за въвеждане на механизъм за отговорност на народните представители, колкото и към момента нефункционално да е формулиран в исканията на протестиращите, по същността си е правилен.

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, изразява позицията си пред "Преса"Политическият ни елит е елит от страхливци!".

Според "Сега"Отвличане развенча гордостта на ГЕРБ - победата над "Наглите". Митът, поддържан от управляващите и вътрешния министър Цветан Цветанов, за спрелите отвличания след ареста на "Наглите" бе развенчан вчера, след като трима похитиха10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо и раниха охранителя й Борислав Цанов (36). Сигналът е подаден около 7.33 ч., съобщи МВР. "Този, който го нарече "кокаинов крал", да отговаря, защото аз твърдя, че това предизвика до голяма степен това, което се случи. Когато заявяваш, че някой се занимава с наркотици в цяла Европа и в половината свят, естествено, че се предполага, че той разполага с едни милиарди, които защо да не ги вземем чрез детето му", коментира адвокат Ина Лулчева. Наскоро Цветанов нарече Банев "кокаинов крал". Преди десетина дни Брендо бе осъден на 7.5 години затвор заради изпирането на 21 млн. лв.

Условни присъди получиха бившата му жена Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и братът на Банев - Симо Карайчев."24 часа"Детето на Брендо - отвлечено от колумбийци или отломки на "Наглите". Експертът Тихомир Безлов смята, че отвличането е дълго подготвяно и добре извършено, може да е поръчано в чужбина. "Очевидно извършителите не са аматьори. Досега у нас не е имало отвличане на толкова малко дете, сега, за съжаление, се случи и това е прецедент", заключава г-н Безлов.

"Труд"Полицаи търсят 10-годишната отвлечена Лара в пусти вили край София". Вестникът изрежда 7 версии за мотивите на покушението. Още не е поискан откуп за дъщерята на Брендо. Хората, срещу които евентуално Евелин Банев-Брендо би могъл да дава показания, имат най-голям интерес от отвличането, е хипотезата на "Монитор". С похищението той, от една страна, ще бъде предупреден, от друга, е много възможно да му се наложи и да плати сериозна сума за свободата на детето си.

"Не е правилно потребителите да плащат сума за пренос", казва за "Дума" бившият шеф на НЕК Трифон Цветков. "Признатите технологични загуби на ЕРП-тата трябва да са 8-10%. Задължение на дружествата е да реконструират, модернизират и поддържат ел. мрежата", подчертава г-н Цветков.

Засичат извънредно тока, абонатите могат и сами да дадат данните, съобщава "24 часа". Регулаторът публикува окончателните цени, които влизат в сила от 5 март. Енергийният министър в оставка Делян Добрев каза вчера пред протестиращите миньори, че може да се намали таксата за износ на ток. Но от ДКЕВР заявиха, че засега няма да я променят.

"Стандарт"Енергото отхапа 200 млн. от парите на българите". Тези пари покриват увеличението на тока с 13% от 1 юли 2012 г. Оттогава до края на февруари тази година сме платили близо 3 млрд. лв. за електричество. С днешна дата се очаква цената на тока да падне още надолу от 1 юли 2013 г.

"Българинът не знае колко му струва дебитната карта", цитира данни от проучването на финансовия портал "Моите пари", проведено през януари сред 1 070 души, "Труд". Хората, които използват дебитни карти, масово не са наясно с таксите, които се плащат при тяхната употреба. 32% от потребителите нямат представа, че картовата им сметка се олихвява. А 45% не са наясно каква е лихвата им. Всекидневникът обръща внимание и на парите от ЕС, които ще влизат в е-връзка с данъчните. Така част от бюрокрацията при подаването и отчитането на европроекти може да отпадне от 2014 г. Планира се от следващата година системата за управление на еврофондовете, където се събира информацията за инвестициите с пари от ЕС (ИСУН), да се свърже с базите данни на други държавни ведомства.

"НЗОК върви към отмяна на оспорваното финансиране на болниците", съобщава "Дума". Надзорният съвет на НЗОК заседава до късно вчера във връзка с отмяна на методиката за финансиране на болниците, която отприщи недоволството на лекарите и ги изкара на протести. Очаква се връщане на миналогодишната методика, с което ще задоволят основните искания на лекарското съсловие. За днес е насрочена среща между представителите на БЛСи директора на НЗОК, на която от съсловната организация настояват да присъства целият Надзорен съвет на касата, който да внесе искане в Народното събрание за отстраняването на Цеков. Здравният министър в оставка Десислава Атанасова съобщи по-рано вчера, че Надзорният съвет на касата е заседавал в събота и методиката за финансиране на болниците е била отменена. По-късно обаче стана ясно, че тогава е постигнато само съгласие за нейната отмяна.

"Призракът на Дянков витае и над НЗОК", е изводът на Боян Захариев, програмен директор в институт "Отворено общество". Пред "24 часа" той обяснява защо моделът на финансиране на болниците у нас ще продължи да изпада в криза и за напред.

Президентът Росен Плевнелиев заминава на посещение в Брюксел, информира "Новинар". Заедно с израелския държавен глава Шимон Перес в сградата на ЕК той ще отбележи 70-годишнина от спасяването на българските евреи. За целта ще бъде открита и специална изложба. В програмата на държавния глава са предвидени и срещи с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с шефа на ЕК Жозе Барозу и евродепутата Кристалина Георгиева.

"Народната република няма да ни оправи избирателната система", твърди анализът на "Сега". Партиите винаги са имали консенсус за това да не дават реална власт в ръцете на избирателите. Би било добре, ако сегашните протести успеят да се преборят с този заговор. Протестиращите настояват за преференциален вот и това е разумно, но останалите им искания будят недоумение, защото връщат времето назад.

Социалният антрополог Харалан Александров с експресивно заглавие на интервюто си за "24 часа" коментира как рафинирани политически играчи се опитват деструктивно да се докоснат до лидерите на протеста и да профанират исканията им. "Няма как до изборите през май да възникне нова успешна партия. Ветераните ДПС и БСП дават знак, че в редиците им започва обновление", споделя г-н Александров. Пред "Труд" Харалан Александров споделя убедеността си, че "улицата" ще излъчи своите лидери. "Общуването е важно.

Новоизбраният патриарх Неофит, вместо в този критичен момент да бъде сред хората, предпочете да се среща с властта - с президента и премиера в оставка - рефлекс на духовната власт да говори не с хората, а със светската власт, дори когато тя е болна и по пижама. А тя затова е болна, защото се провали в общуването с гражданите. Налага се политиците да се учат как да говорят по нов начин с гражданите, докато гражданите се учат как да говорят с политиците и помежду си. Бъдещето ни зависи от това колко бързо и успешно се учим да общуваме."

Промените в Закона за защита на потребителите, които парламенът прие на първо четене преди дни, не се харесаха дори на Комисията за защита на потребителите (КЗП), която трябва да ги изпълнява. В понеделник срещу тях изригнаха и кабеларките, пише "Труд". Според КЗП разпоредбите трябва да бъдат записани в специализирани закони. Освен това няма да бъдат ефективни, ако глобите за нарушителите не бъдат увеличени. Сега действащите санкции от максимум 15 000 лв. нямат възпиращо действие, особено за големите компании нарушители, твърдят от КЗП.  "Как търговец с печалба от милиони левове ще се възпре от тази санкция", попита риторично членът на комисията Александър Масларски.

"Кой и защо атакува президента?", поставя водещия въпрос на темата си на първа страница "Капитал Daily". Когато в края на миналата седмица новинарско-коментарният сайт offnews.bg публикува материал, че на "някои големи медии" са били дадени инструкции да започнат атака по президента Росен Плевнелиев, тази информация нямаше ясни източници и не даваше пълни гаранции, че е достоверна. Още през уикенда медийният натиск над държавния глава стана факт, той продължава и логично е свързан с опитите му да състави служебен кабинет. Един по един на пух и прах биват разбивани и оплювани до компрометиране потенциални министри, премиери, а и самият президент. Прави впечатление, че публичните атаки - често фактологично и логически необосновани, но затова пък умело преплетени с емоциите на протестиращите, имат едно острие и това е медийният монопол на депутатa от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати