27 Април 2024 г. Събота

А Далай Лама ще отиде ли при Борисов, чуди се Станишев

2013-03-05 23:23:23

Очаквам следващото посещение при премиера в оставка Бойко Борисов да бъде на Далай Лама, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Повод за ироничното му изказване станаха визите на патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи в болница “Лозенец“ при Борисов, докато той беше на лечение там.

Лидерът на левицата обаче веднага поясни, че държавата е в много тежко състояние и сега не е време за шеги.

По негови думи отвличането тази сутрин на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, показва, че хвалбите на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов, че се е справил с проблема с отвличанията, не са верни.

Според лидера на социалистите такива случаи е имало преди години, има и сега. По думите му паметта на Цветанов явно е доста къса и върна лентата до отвлечената и по-късно убита Мирослава от Перник.

Въпреки хвалбите на ГЕРБ такива отвличания стават през последните години, допълни той.

По думите на Станишев правителството в оставка носи цялата отговорност за сигурността на държавата. Според него ГЕРБ се мъчат да създадат усещане за хаос, след като са си отишли.

Затова призовах президентът Росен  Плевневиев възможно най-бързо да състави служебно правителство, допълни Станишев. По негови думи при последната политическа криза  - 1996 - 1997 година, най-лошите неща за гражданите са се случили точно в условия на правителството в оставка, което на практика не е функционирало.

С проблемите в МВР лидерът на социалистите обясни и новината, че Германия планира да блокира членството ни в Шенген.

Членството ни в Шенген опира до доверие, категоричен бе той. По думите на червения председател влизането на страната ни е обвързано с предоставяне на МВР на достъп до огромна база данни, а правителството не е успяло да генерира политическа подкрепа и доверие.

В края на март ще бъдат готови нашите листи за кандидат-депутати, коментира още Станишев. По негови думи БСП е единствената партия, която от 12 години е въвела участие на граждани в листите си. Като пример червеният председател даде Пламен Орешарски и Андрей Пантев.

Той беше скептичен в очакванията си за листите на основния политически опонент – ГЕРБ.

Ако ги няма сегашните министри и Бойко Борисов, може би ще се постигне усещане за промяна, но тогава няма да има ГЕРБ, защото те са носители на тази идея, заяви още Станишев.

Депутатът от левицата Янаки Стоилов беше скептичен, че са възможни промени в Изборния кодекс от настоящото Народно събрание. Част от протестиращите искат промени в изборното законодателство, които да улеснят влизането на граждани в НС.

По думите на Стоилов левицата вече разработва система за граждански контрол върху институциите на държавата  и местната власт. БСП ще предложи метод, по които експерти, излъчени от гражданите, да се включат в контрола на регулаторните органи, централната и местната власт.

Като цяло основните критики на левицата днес бяха насочени към състоянието, в което ГЕРБ оставя енергетиката.

Станишев обясни още, че парламентарната група на "Коалиция за България" ще настоява за мораториум върхи всички разпоредителни сделки на правителството на ГЕРБ и на служебното.

Правителството в оставка последователно водят българския енергиен сектор към срив, заяви Станишев. По негови думи НЕК е докаран до фалит и е системно източван от държавата, за да запълва дупките в бюджета.

Според председателя на БСП това е ставало основно чрез такса пренос, която е увеличена рязко и в момента натоварва потребителите. Станишев обясни, че таксата се събира от НЕК, а после под формата на дивиденти се прибира от кабинета, “за да пълни дупките на Дяков“.

Червеният лидер обясни, че НЕК е принудена да изкупува ток от най-скъпите централи като частните Марица Изток 1 и 3, а държавната ТЕЦ Марица-Изток 2, която произвежда една от най-евтините електроенергии, работи на една една четвърт от капацитета си. Станишев упрекна и енергийният системен оператор, че приоритетно изкупува скъпа енергия и води антисоциална политика.

Сметка се плаща от хората, отсече Станишев.

Реално реализираното намаление от 7 на сто на електроенергията можеше да бъде с 15-16%, обясниха от левицата. Те отново повториха пакета си от мерки за намаляване на цената – намаляване на такса пренос, промяна в енергийния микс и тн.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати