19 Април 2024 г. Петък

Грамада камъни изникна под прозорците на варненския кмет

2013-03-05 23:18:32
Във Варна издигнаха грамада от камъни пред централния вход на общината. Това е новата инициатива, която протестиращите варненци подемат в 24-ия ден на протестите в града.

 

Идеята е възникнала, след като беше разпространена новината, че самозапалилият се на 20 февруари Пламен Горанов е починал и негови приятели започнаха да оставят цветя пред сградата на местната власт. Идеята за грамадата от камъни е вдъхновена от едноименната поема на Иван Вазов, разказваща как селяни проклинат своя кмет и трупат камара като знак на несъгласието си.

Скандирания тази вечер няма.

 

В столицата се събраха около 30-ина души на езерото „Ариана”, за да изразят гражданската си позиция. Един от присъстващите държеше плакат с надпис „Българската пролет – революция, не грабежи и мизерия”. В памет на Пламен Горанов през деня са поставяни свещи и цветя край подлеза на Орлов мост. Оставени са и снимки на Пламен и български знамена. В района има полиция, която следи за мирното протичане на протеста.

На Орлов мост беше отслужена и заупокойна молитва за самозапалилия се мъж от свещеник, в присъствието на няколко десетки граждани.

По-късно протестиращите се събраха при палатковия лагер между Народното събрание и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където са издигнати 6 палатки. Те призоваха хората да се съберат на същото място утре в 9.00 часа, предаде "Фокус".

От организаторите на протеста определиха като цинизъм това, че управляващите ще поднасят цветя за Пламен Горанов, а по думите им той се е запалил именно заради тях. Утре е обявен ден на национален траур в памет на самозапалилия се мъж.

Около 30 души се събраха и днес през сградата на ЕВН в Пловдив на протест срещу монополите. Павел Иванов, един от лидерите в Пловдив, обяви през мегафона, че от днес в Пловдив няма разделение, трите формации застават заедно и единни зад едни и същи искания. Те ще търсят „политически лостове за постигането на тези искания”. Някои от основните им искания са понижаване цената на тока, отпадането на ДДС върху електроенергията и съд за виновните. Тези искания ще бъдат представени на президента, каза Иванов. Протестиращите пловдивчани и днес преминаха в шествие по Главната на града.

 В Пазарджик само около десетина души се включиха в бдението със свещи в памет на самозапалилия се Пламен Горанов. Събралите се бяха млади хора. Те поставиха портрет на Пламен с черна лента под един от най-големите чинари в центъра на Пазарджик. Около него бяха запалените свещи. Участниците в мълчаливото бдение изрекоха молитвата „Отче наш”, докато свещите горяха в памет на самозапалилия се млад мъж от Варна.

Причината за малкото присъстващи на бдението, участниците в него обясниха със спонтанното решение да се присъединят към другите градове в страната. Не е необходимо да има много хора, важното е, че ние сме тук и се молим за Пламен, защото като самоубиец църквата отказва опело. Поне ние можем да почетем паметта на човек, който даде живота си, за да може хората да се осъзнаят, каза Николай Георгиев, един от участниците в бдението.

В Стара Загора близо 50 души протестираха срещу високите сметки за ток.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати