17 Април 2024 г. Сряда

Трима вицепремиери вижда Плевнелиев в служебния кабинет

2013-03-05 16:39:40

Ще има промени в правителството от гледна точка на неговата структура, обяви президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна мандата за съставяне на кабинет и стана ясно, че държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство.

Според Плевнелиев министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, защото по презумпция финансовият министър казва "Не" и над него трябва да има вицепремиер, „който да работи за "Да", за развитието като приоритет“.

Другият вицепремиер ще бъде символ в областта на социалната политика и труда. Към момента вярвам, че министърът на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, беше категоричен Плевнелиев.

Държавният глава смята, че трябва да има и трети вицепремиер, който отговаря за еврофондовете

Считам, че е много важно следващото 42-ро Народно събрание от първия ден да адресира големите теми, каза Плевнелиев. По думите му служебното правителство ще даде посоката, а следващият парламент ще приеме антимонополните закони.

Според него новото служебно правителство ще играе важната роля да зададе правилните решения. Когато няма политическо доверие, по-добре е законите да се правят от ново Народно събрание, плод на честни и почтени избори, смята държавният глава.

 

Президентът Росен Плевнелиев не изключи възможността и по-рано от 13 март да посочи някои от служебните министри или задачите на служебния кабинет.

След всички кръгове на консултации накрая господин Костов поиска властта, веднага след което г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това в този момент на нестабилност за България, заяви още президентът.

Въпреки това вчера той е провел разговори с лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов и с лидерите на парламентарните групи, които отхвърлили всякаква възможност да подкрепят предложението на Костов не ДПС, а Синята коалиция да получи третия мандат.

Президентът е изпратил на парламента и на Министерския съвет исканията на протестиращите, „които ни заливат отвсякъде“. По думите му, което от тях е в правомощията на служебното правителство, ще бъде обсъдено. 

Плевнелиев заяви, че за служебното правителство търси хора, които отговарят на елементарните изисквания „компетентност и гарантиране, че държавата ще мине по плавен път през този момент.“

Идеята, че едно Народно събрание с изчерпан кредит на доверие, може да роди правителство, което да се ползва с доверие, е лишена от елементарна логика, заяви Лютви Местан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати