16 Април 2024 г. Вторник

България на бдение в памет на Пламен

2013-03-04 22:02:00

Варненци изписаха с горящи свещи името на починалия Пламен Горанов. Те се събраха днес пред сградата на общината, където Пламен се самозапали в знак на протест.

Хората изписаха със запалени свещи името на Горанов. Бдението е мълчаливо, няма скандирания и издигнати лозунги. Липсват и традиционните свирки, тръби и вувузели. Протестиращите не планират и шествие. Пред общината са поставени няколко снимки на Горанов, пред които хората полагат цветя.

 

Пламен посегна на живота си на 20 февруари в знак на протест срещу управлението на Варна и поиска оставката на кмета на града Кирил Йорданов.

Минути преди да се самозапали пред общината около 7.30 часа на 20 февруари той призовал с плакат и викове Йорданов да освободи кметския стол.

Младият мъж беше настанен в специализирана клиника с над 80 на сто изгаряния. До края си той не е дошъл в съзнание.

Кметът Кирил Йорданов вече на два пъти заяви, че няма да подава оставка. Той допълни, че веднага ще напусне кметски стол, ако следствието докаже, че Пламен Горанов се е самозапалил заради него.

Близо двеста софиянци се събраха тази вечер при езерото "Ариана" в Борисовата градина, за да почетат паметта на Пламен Горанов от Варна.

36-годишният мъж се самозапали в знак на протест на 20 февруари пред сградата на община Варна. Пламен издъхна снощи, а днес в цялата страна бяха организирани бдения в негова памет.

Софиянци изписаха със свещи RIP и поставиха цветя пред снимки на Горанов, прочетоха молитвата "Отче наш" и коленичиха в едноминутно мълчание в негова памет.

Бяха издигнати лозунги "Мафията убива хора", "Един народ - една борба", "Промяна за човешки живот на народа",както и срещу кмета на Варна Кирил Йорданов.

По-малко от 30 души се събраха днес пред сградата на ЕВН в Пловдив на мълчаливо бдение в памет на Пламен, предаде ”Фокус”. Мъжът почина снощи, след като лекарите се бориха дълго за живота му. Пловдивчани запалиха свещи през сградата на дружеството и тръгнаха на мълчаливо шествие по Главната.

В Пазарджик само около десетина души се включиха в бдението със свещи в памет на Пламен. Събралите се бяха млади хора. Те поставиха негов портрет с черна лента под един от най-големите чинари в центъра на Пазарджик.

Около него бяха запалените свещи. Участниците в мълчаливото бдение изрекоха молитвата „Отче наш”, докато свещите горяха в памет на самозапалилия се млад мъж от Варна. Причината за малкото присъстващи на бдението, участниците в него обясниха със спонтанното решение да се присъединят към другите градове в страната.

Не е необходимо да има много хора, важното е, че ние сме тук и се молим за Пламен, защото като самоубиец църквата отказва опело. Поне ние можем да почетем паметта на човек, който даде живота си, за да може хората да се осъзнаят, каза Николай Георгиев, един от участниците в бдението.

Стотина души се събраха и в Сливен на бдение в памет на самозапалилия се мъж. Присъстваха предимно млади хора.

Информацията е актуализирана към 20.07 часа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати