24 Април 2024 г. Сряда

Миньорите на протест след спирането на мощности в 3 ТЕЦ-а

2013-03-04 08:40:04

След спирането на мощности в трите ТЕЦ „Марица Изток” в неделя и миньорите излизат на протест. Опасявайки се от предстоящи съкращения, членовете на Федерацията на независимите синдикати на миньорите планират митинг пред ДКЕВР във вторник, обяви синдикалистът Валентин Вълчев пред bTV.

В неделя Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ „Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток 3". Причината е ниският износ и пониженото потребление в неделния ден.

По думите на Валентин Вълчев само в Западна България има около 5000 миньори, а в съпътстващи дейности около предприятията им са заети още 30 000 души, които също ще бъдат повлияни от спирането на работата.

Синдикалистът информира още, че КНСБ вече е внесла предложения в енергийния регулатор за понижаване на цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, за кафява енергия от ко-генерациите, както и таксата износ, която е прекомерно висока, въпреки че отива в НЕК.

По данни на Вълчев тази такса в България е 17,52 евро, докато в Турция е 3 евро, в Румъния – 10 евро, а в няколко европейски държави е нулева. Според него, ако тази такса отпадне, произведената в България електроенергия ще бъде по-конкурентна на международния пазар.

В отговор на въпрос за баланса между интересите на гражданите и няколко хиляди миньори Валентин Вълчев подчерта, че всички са граждани на България и държавата е длъжна да им осигури нормални условия на живот и труд.

 

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов увери, че няма никакъв срив в електроенергийната система на страната и е нормална практика мощности да бъдат спирани при свито потребление и ограничен износ.

Той увери, че освен българската ТЕЦ „Марица Изток” 2, и другите два „американски” ТЕЦ-а работят при санитарен минимум, като дори техните мощности са били изключени първи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати