25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ не трябваше да допуска хората да не могат да си платят сметките, заяви Николай Младенов

2013-03-03 15:08:24
ГЕРБ направи грешка, че допусна да се стигне до ситуация българите да не могат да си плащат сметките. Това заяви външният министър в оставка Николай Младенов пред Би Ти Ви. Според него електроразпределителните дружества имат да отговорят на много въпроси, особено относно своите бизнес практики.

По думите му по-дълбоката причина на българския енергиен проблем обаче е "заробването на енергетика в България с тежки, генериращи корупция, неефективни, остарели проекти, какъвто беше "Белене". Според него именно такива проекти са натоварили българския данъкоплатец допълнително и управляващите са постъпили правилно като са спрели строежа на новата ядрена централа.

Младенов заяви, че ГЕРБ никога не се е възползвали от схеми в енергетиката, а само са се опитали да ги овладеят. "Основите на поскъпването бяха положени в миналото и сега е трудно да бъдат спрени", смята той.

"Стигаме до питането защо ДПС имат представители в ръководствата на електроразпределителните дружества. Нужно е ясно да се прегледат бизнес практиките им", заяви външният министър в оставка.

Николай Младенов има броени седмици да заема поста на министър на външните работи. Той заяви, че това, което не е могъл да завърши по време на мандата си и за което съжалява, е било полагането на основите на отношенията между България и Македония.

"Оставам част от екипа на ГЕРБ и ще подготвяме следващите избори, посланията и платформите", заяви още той. По думите му оставката на кабинета ГЕРБ е била правилен ход. "Има политическа криза в България, но няма криза на държавността", описа ситуацията Младенов и допълни, че няма разпад на институциите, те работят и парламентарната система работи.

За оттегленото от ГЕРБ доверие от кмета на Варна той каза, че Кирил Йорданов не само трябва да се оттегли от поста си, но след нея трябва да се направи пълна ревизия на управлението му.

Николай Младенов е третият министър от правителството в оставка, който през последните два дни дава мнението си къде е била грешката на управлението на ГЕРБ.

В събота сутринта министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова заяви, че грешката, която е направило правителството в оставка, е била, че след установяването на финансова стабилност не се е насочило към засилване на икономиката. По-късно и вицепремиерът Цветан Цветанов също каза, че ГЕРБ може би е трябвало да обърне повече внимание и действително да отговори на очакванията на хората в социалната сфера.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати