20 Април 2024 г. Събота

Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?

2013-03-03 14:07:33

Той има бакалавърска степен по приложни изкуства. Бил е художник, дизайнер и актьор. Работил е за телевизия BBC, както и за други известни медии. По-късно придобива бакалавърска, магистърска и докторска степен по системна психотерапия и фамилна терапия от Лондонския университет. И оттам животът му тръгва в съвсем различна насока. Но пък попада в „свои води“.

Вече 20 години д-р Менис Юсри създава и води семинари за личностно развитие в САЩ, Великобритания, Испания, Швеция, Унгария, Русия, работил е и като фамилен терапевт в Националната здравна служба в Обединеното кралство. Десетки хиляди хора от цял свят са посетили негови семинари.

По покана на негов колега преди години той посещава и България – във време, в което българите не са отворени към подобен тип знания и семинари. Въпреки това той намира привърженици в лицето на дузина млади хора. И така от 2002 година насам той успешно води семинари за личностно развитие и у нас. Основател е и на фондация „Същност“ във Великобритания, която в последните години набира все по-голяма популярност.

Той обича работата си, защото наблюдава как хората, с които се среща в семинарите, в един по-късен етап успяват да си помагат сами. А какво по-голямо удовлетворение от това за един специалист по психотерапия. Посещават го много българи – от всякакви професии и възрасти, със всякакви възгледи за живота. И с различни проблеми.

Той обича страната ни, защото някак си му напомня за собствената му родина – Египет.

Защо сме стресирани, защо българите карат лъскави коли и дали те наистина са най-недоволната и постоянно оплакваща се нация? Може ли всеки един от нас да стане милионер и кой е щастливият човек, разказва д-р Менис Юсри пред Dnes.bg.

България през погледа на психотерапевта

„Винаги съм казвал, че българите са една от най-невероятните нации в света. Те правят нещо уникално – бързо се променят. Отворени са да правят много нови неща. България има уникална позиция – това е една от държавите, при които Изтокът се среща със Запада и това дава едно невероятно качество.“, казва д-р Юсри.
Според него обаче бързото приспособяване на България или по-скоро „копиране“ на западните модели на поведение може да ни изиграе лоша шега.  Българите се стремят колко се може по-бързо да „настигнат“ Запада, а това крие своите опасности, тъй като само за полагането на основите на западния тип на поведение и мислене е нужен солиден период от време.

„Да вземем за пример психотерапията. Тя на Запад е вече изградена култура, докато тук в България не е – психотерапията навлиза много бързо, без да има поставените основи.“, смята психотерапевтът.

По негови думи България е запазила голяма част от източните традиции и ритуали, което позволява на българите да се събират по-лесно в групи. Това лесно се констатира на събирания – българите обожават да играят народни хора и да се забавляват заедно. „Надявам се това никога да не изчезне във вашата страна!“, казва д-р Юсри.

„Днешният свят поощрява индивидуализма и това всъщност създава проблеми в България между двете поколения – старото, израснало в комунистическия строй, и новото, което говори няколко езика без руски. Навремето едва ли хората са могли да пътуват толкова, колкото сега. Днес всеки може да отиде да работи в друга държава от Европейския съюз.“, смята той.

Какъв е днешният българин?


Днешното поколение е доста по-привилегировано, но отново се появява проблемът, че то се развива твърде бързо. „Децата имат купища неща - получават всичко, което поискат. Не знам какво ще се случи с тях, когато пораснат. Нищо няма да ги удовлетвори. Това е глобален проблем, но тук в България скоро ще бъде много актуален.“, категоричен е психотерапевтът, който е работил и със стотици деца във Великобритания.

„Стремежът към лъскав имидж коства същността на българина. Той се стреми да кара лъскави коли, а пък пътищата му са малки. Големите коли струват много разходи, а всъщност в София е много по-практично да имаш малка и икономична кола. Но тук по-важното е да покажем, че имаме тези коли. Това не е критика от моя страна. Това са нещата, които навлизат отвън. И именно тук е недоразумението – например най-богатите хората на Запад карат най-малките коли.“, казва д-р Юсри.  

 

Хленчещ народ ли сме?

По думите на психолога хленченето е характерна черта за повечето нации. Има една английска поговорка, която гласи, че „тревата в чуждия двор е винаги е по-зелена“. И всяка държава си го мисли. „Да вземем Унгария за пример – държавата е чиста, има много красиви сгради, а хората се оплакват през цялото време и си мислят, че те се намират в най-лошата страна в света. Дори в Англия се оплакват много. Те са недоволни от здравните служби, които всъщност са едни от най-добрите в целия свят.“, казва д-р Юсри.
Просто сме загубили чувството за благодарност, убеден е той. А след това добавя, че до една степен българите наистина имат правото да се оплакват, защото много неща в държавата не функционират така, както би трябвало.

За мъжете, жените и насилието

Попитахме д-р Юсри защо напоследък зачестяват случаите, в които член на дадено семейство погубва всички останали. През януари в столичния квартал „Гоце Делчев“ баща застреля цялото си семейство и след това се самоуби. А още по-пресен случай е този от Пловдив, където баща застреля съпругата си и двете си малки деца, след което също се самоуби.
„Не забелязвате ли – само мъже стоят зад такива криминални прояви. Мъжете в момента са много фрустрирани, ядосани, гневни, неразбрани, с объркана роля. Моментът е да се запитаме защо.“, коментира психотерапевтът.
По думите му слабият човек проявява насилие. Не съществува друг начин, за да защити себе си. Нужно е да погледнем какво се случва с мъжете в един глобален план – те стават все по-слаби и по-слаби. Мъжете растат с идеята, че трябва да бъдат силни и да се грижат за семействата си. И когато не успеят – това ги разгневява. А на фона и на икономическата криза и безработицата, мъжете, които губят работата си, губят достойнството и силата си.

„Какво се случва днес между мъжете и жените? Мъжете губят уважение. До ден днешен жените нямат много права и това ги прави много агресивни. Взаимоотношенията между мъжете и жените в момента са критични в целия свят. Жените заемат все повече роли, които изначално са назовани като мъжки. Дори в армиите броят на жените войници расте. В системата на мъжа е да защитава честта и когато жената им отнеме тази роля, той се разгневява. Така че в момента преминаваме през криза. Всъщност нито мъжете, нито жените се уважават взаимно.“, разказва психотерапевтът.

Всеки може да бъде милионер

Това апетитно твърдение изрече д-р Юсри преди известно време.
„Да, всеки може да стане милионер. Всъщност всеки вече е милионер. Но не в пари.“, казва психотерапевтът и с това изказване със сигурност убива надеждите на много хора.
„Знаете ли – темата с парите поражда най-много недоразумения. Защото не за всеки парите са ценност от първостепенно значение. Да, страхотно е да имаш пари – това предразполага към много удобства. Но не бива да бъде самоцел.“, смята д-р Менис Юсри.
Според него всеки има различно изградена ценностна система и докато за някои да похарчиш последните си пари за лъскава кола е приоритет номер едно в живота, други биха похарчили също толкова много пари за книги, ако не показността, а знанието е ценността, на която държат. А друг е въпросът, че показността дори не е ценност, тя е временно щастие – като дъвката със захар, която след известно време губи качествата си.
„Задайте си този въпрос – на коя област от моя живот отдавам най-много внимание? За кое говоря най-много, за какво харча най-много пари? Ако успете да направите правенето на пари в най-голяма ваша ценност, ще станете милионер.“, казва  психотерапевтът.

Щастливият човек е този, които не се стреми към щастие

„Щастливият човек е този, който може да се справя с тъгата. Да живее с нея. А това изисква работа със самия себе си.“, убеден е д-р Юсри.
Той отбелязва, че няма човек, който през цялото време да е щастлив. Хората сме пристрастени към искането да сме щастливи и това се връща като бумеранг под формата не неудовлетвореност и още повече тъга.
„Именно този начин на мислене се опитвам да променя у хората, които посещават индивидуалната и групова работа във фондация "Същност". Уча ги и на нещо друго, което звучи простичко, но крие в себе си цялата схема на щастлив живот - бъдете добри към себе си, един към друг и се уважавайте! Защото да унижиш едно човешко същество е най-страшното и тежко нещо, повече дори от убийството.“, споделя философията си д-р Менис Юсри.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати