19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ оттегли подкрепата си от кмета на Варна Кирил Йорданов

2013-03-03 14:04:47

ГЕРБ оттегли подкрепата си от кмета на Варна Кирил Йорданов. От партията се присъединиха към искането за неговата оставка, за която от дни настояват хората в морската столица.

Партията, която издигна кандидатурата на Йорданов за четвърти мандат, призна това за грешка на извънредна пресконференция.

 

Председателят на варненската структура на ГЕРБ Иван Портних изрази солидарност с желанието на хората заради напрежението, което поставя под въпрос местната власт. „Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут,” заяви той.

"Когато има напрежение, когато хората негодуват и изказват своето мнение, ние не може да не чуем техния глас и затова се присъединяваме към тях. И в нашия случай - очевидно под въпрос е поставена и местната власт и ние се солидаризираме с това, което хората желаят", каза още Портних.

„Оттеглянето на подкрепата е свързано с желанието на ГЕРБ Варна да се развива по най-добрия начин,” допълни той.

Портних уточни, че тази позиция е съгласувана с националното ръководство на партията и лично с Бойко Борисов.

Според Портних при по-дълбок анализ се разбира, че в града ескалира напрежение, което е изкуствено, породено от личните амбиции на определени хора, които се опитват да насочват протеста. Според него истината била, че се отделят огромни ресурси за поддържане на напрежението.

По повод решението на ГЕРБ кметът Кирил Йорданов коментира, че излиза с официално предложение за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще обяви своето решение. По думите му до заседанието всякаква информация в една или друга посока ще бъде спекулация.

Йорданов посочи, че предстои да се запознае с мотивите за решението на партията, но разбира позицията й. "Не им е лесно, няма политическа сила, на която да й е леко в такава ситуация", каза кметът. Той призна, че е научил за решението на ГЕРБ тази сутрин и допълни, че не може да си позволи коментар на политическо решение.

По-рано тази седмица Кирил Йорданов обяви на два пъти, че няма да подаде оставка. „В момента се правят сериозни опити справедливите искания, с които започнаха протестите във Варна, да бъдат загърбени и нещата да бъдат сведени до провеждането на трети тур на местните избори. Разбира се, без моето участие", обясни той, визирайки протестите в града, насочени и срещу него. Той каза още, че веднага ще напусне кметски стол, ако следствието докаже, че Пламен Горанов се е самозапалил заради него.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати