26 Април 2024 г. Петък

България на протест навръх 3 март

2013-03-03 14:03:25

Повече от 50 000 варненци излязоха днес да отбележат Освобождението на България и едновременно с това да протестират срещу монополите и управлението на морския град. 

Половин час преди обявения час на 22-ата среща пред Общината там се събраха повече от 2000 души. Те се отправиха към Катедралния храм, пред който с телата си изписаха "България". След това шествието се насочи отново към изходния пункт – Общината, развявайки българския трибагреник и настоявайки кметът Кирил Йорданов незабавно да напусне поста. 

Към протестиращите се присъединиха и десетки моторджии. Частният градски превозвач „Транстриумф” също подкрепя протеста, като по автобусите му са закачени български знамена. 

По-рано днес на извънредна пресконференция варненският лидер на ГЕРБ Иван Портних обяви, че партията му се разграничава от кмета Кирил Йорданов и също иска неговата оставка.

Повече от 3000 души в Бургас се включиха в протеста и в шествието срещу лошото управление на страната, монополите и "престъпно ниските доходи"Събуди се! България има нужда от нас! Съединението прави силата!". Организаторите на протеста призоваха от импровизирана трибуна за една минута мълчание за трите случая през последните седмици, при които хора се самозапалиха от недоимък. След песни от първите години на промяната и химна на България множеството се отправи в шествие по централните улици на града. За кратко бе блокирана една от основните пътни артерии в Бургас - улица "Булаир". По време на шествието към протестиращите се присъединиха много хора и броят им в Морската градина надхвърли 3 000 души. Те поднесоха венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски.По същото време на други две места стотици бургазлии се събраха за честванията на 3-ти март. Пред сградата на общината бе издигнат националното знаме. А пред Паметника на руския освободител само на метри от основния протест с военни почести бяха положени венци и цветя от представители на местната власт,партии и неправителствени организации.
 

Националният протест в Пловдив днес започна със скандал между обособилите се инициативни комитети, които претендираха за лидерство. Мирослав Киряков от ИК "Съединение" предложи всички комитети от крайно ляво, център, до крайно дясно да се обединят,тъй като по думите му исканията са едни и същи - "да има граждански контрол върху управляващите, да се осъществи натиск и да се разпуснат политическите партии". Той предлага комитетите да излъчат една обща група, която да представлява Пловдив на национално ниво. Срещу неговото изказване "скочиха" привържаниците на "Че Гевара", които продължават да настояват за нацинализация на ЕРП-тата. 
От инициативния комитет, оглавяван от Петър Курдов, подчертаха, че са за ясни и конкретни искания, зад които да застанят всички. Те уточниха, че вече имат уговорка с представители от други градове в страната за среща в София, където да обединят усилия и да изготвят единно предложение. Имаше пререкания между представителите на отделните комитети, но служителите на реда прекратиха сериозни сблъсъци. 

Протестът започна с революционни песни на площад "Централен". В същото време десетки пловдивчани се насочиха към хълм "Бунарджика", където започва честването на националния празник на България и 135 години от Освобождението й. Междувременно протестиращи пловдивчани блокираха бул. „Шести Септември”Много сме, силни сме” и се движат към бул. „Цар Борис Трети Обединител”. Начело на шествието освен националното знаме има и три отделни платна с цветовете на българското знаме. На бялото е изписана думата „Достойнство”, на зеленото „Възмездие”, а на червеното е изписано „Глас на народа”. Колоната от протестиращи водят и деца. Шествието спря пред Съдебната палата. Чуха се силни освирквания и скандирания „Виновните на съд” и „Мафия”.

Протестиращите от Пловдив поискаха оставката на кмета Иван Тотев. Това стана след основното шествие по централните улици на града. Една част от протестиращите се спряха пред сградата на общината със скандирания "Тотев вън", "Оставка" и "Мафия".

Под мотото "Народът не преговаря" в Плевен се състоя поредният протест срещу монополите и политическата система. Митингът на недоволните започна на централния площад "Възраждане", след като завършиха официалните прояви по повод Националния празник Трети март, без да помрачи настроението на останалите граждани. На Западната трибуна до храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" се чу вой на сирена, след което започнаха да се изказват желаещите. Пред около 300-400 души ораторите още веднъж потвърдиха исканията си, които бяха формулирани на кръглата маса в Сливен. "Няма какво да преговаряме, не сме искали оставки, а депутатите да работят, за да си свършат работата срещу монополите и високите цени на тока", каза безработният Валери Гочев. Той заяви, че в Плевен не са останали работещи предприятия, освен "няколко шивашки цеха".Затова безработицата е голяма, най-много страдат младите, те напускат града, малките фирми също изнемогват, допълни Гочев. Той заяви още, че продължават да настояват за смяна на политическата система, за намаление на броя на депутатите.Малкият брой присъстващи на протеста предизвика Диана Тонкова да вземе думата. Тя заяви, че вече се чувства апатия сред хората и че се получавало добре познатото "кучетата си лаят, керванът си върви". 

За поредна неделя протестиращи граждани се събраха пред градинката пред храм „Св. Георги” вДобрич, предаде "Фокус". Множеството от хора се състоеше от протестиращи, граждани, които полагаха цветя на паметника на Васил Левски в градината, и такива, които влизаха в православния храм да запалят свещица и да се помолят. Днес на протеста доминираха разветите български знамена и плакатите с патриотични послания. В центъра на митинга беше издигнат макет от кашони, обвити с хартия, на която бяха залепени табели на нещата в България, които гражданите се заканват „да изметат”Порочна система” и символично тя бе разрушена от хората на площада. 

Разпространяваше се и декларация с основните искания на гражданите – национализация на всички стратегически отрасли и природните ресурси на страната, смяна на системата, чрез която се формира и контролира управлението в България и създаване на нова система със задължителното участие на граждани и сдружения, също създаване на Национална програма, която включва приоритетите на страната – духовност, история, образование, раждаемост, биоземеделие и селско стопанство, туризъм и икономика. По-късно протестиращите се присъединиха към множеството от хора, събрали се на тържествен ритуал поклонение пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

С развети знамена и възрожденски песни и под звуците на гайда и тъпан започна протестът срещу високите цени на тока и монополите в Пазарджик. В шествието се включиха около 1000 души, които се предвождат от младежи с плакат "Пазарджик е буден", изписан на фона на българския трибагреник. Преди началото на шествието организаторите призоваха участниците в него да не се поддават на провокации и да спазват обществения ред. Хората в шествието скандират "Свобода, единство, победа".

Около 500 души участват в протестно шествие по улиците на Велико Търново. Участниците в шествието носят голям транспарант, на който пише "Народът не преговаря". Не преговаряме, защото приказките за служебен кабинет и обществен съвет не ни удовлетворяват, каза за БТА Светлин Тачев от сдружение"Обединени за глобална промяна", участник в протеста. По думите му исканията на днешния протест са да се свика програмен кабинет, да бъдат изцяло премахнати монополите, да бъдат променени изборният кодекс и Законът за партиите. Участниците в шествието се спряха пред паметника на Васил Левски и пред паметника "Майка България", за да почетат загиналите за свободата на България с падане на колене и с едноминутно мълчание. Те скандират "Свобода или смърт", "Много сме - силни сме", "Ботев, Левски, България", "Всички сме синове на Майка България", пеят българския химн и патриотични песни. Шествието продължава към площада пред крепостта "Царевец", където ще прерасне в митинг-концерт, на който протестиращите ще представят всички свои искания.

Информацията е актуализирана в 13.41 ч.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати