19 Април 2024 г. Петък

България празнува националния празник Трети март

2013-03-03 07:58:09

Днес се навършват 135 години от Освобождението на България. Националния празник ще бъде отбелязан с тържествени церемонии в цялата страна.

Пред паметника на Незнайния воин в столицата от 11 ч. тържествено ще бъде издигнато националното знаме. Час по-късно пред президентството ще бъде извършена празнична смяна на караула. По същото време в зала "България" ще започне концерт с участието на Гвардейски представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Тържествено честване на празника ще има и от 11.30 ч. пред паметника на българския опълченец в столицата.


За първи път празникът е отбелязан на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор"

 
От 18.30 ч. пред Народното събрание ще се проведе тържествена проверка (заря). В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860- Горна Малина, 42 600-Мусачево, 22 320- Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на 11-ти Сливенски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 6-ти Търновски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк, Знаме на 1-ви конен полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк.

Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Красимир Кънев, заместник-командир на Сухопътните войски.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват и в честванията на Националния празник на връх Шипка и в градовете Плевен, Казанлък, Смолян, Русе, Благоевград и Горна Оряховица.

Представително подразделение от База за предно разполагане – Безмер, на Военновъздушните сили ще участва в тържествената церемония по издигане на националното знаме на в град Ямбол, която ще се проведе под ръководството на командира на базата полковник Димитър Данев, началник на ямболския гарнизон.

В Пловдив военнослужещи от авиобази Граф Игнатиево и Крумово ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите по време на Освободителната война руски, финландски и румънски войни и на Паметника на опълченците в Централните гробища.

Програмата на честванията в Пловдив започва на площад "Централен" с началото на крос "Трети март", организиран от "Спорт за всички" - "Мама, татко и аз - баба, дядо и внуче". Точно по обед пред Паметника на руските освободители ще бъде кулминацията на честванията. В 12.30 ч. на откритата сцена на площад "Ст. Стамболов" започва празничен концерт.

Музей на открито с предмети и въоръжение от Руско-турската война ще бъде подреден в центъра на Велико Търново. Експозицията ще бъде разположена край паметника "Майка България" и ще представи униформи, вещи, оръжия, нагръдни знаци както на опълченци, така и на турски войници от времето на цар Александър Втори и Осман паша. Като почетна стража ще стоят доброволци, облечени в опълченски униформи. Инициативата е на членовете на търновския клуб "Традиция", които ще демонстрират и как се приготвя чай в самовар с армейски ботуш. Празничната програма на 3 март Във Велико Търново започва в 10.30 ч. с военен ритуал пред сградата на общината.


В Благоевград от 11 ч. ще бъдат поднесени цветя и венци на паметния знак на мястото при посрещането на руските освободителни войски на 12 февруари 1878 година. Основните прояви ще се проведат на площад Македония от 11.30 часа, където в присъствието на военна почетна рота ще се състои церемония по издигане на националния флаг. Веднага след това Ансамбъл "Пирин" ще представи на открита сцена на пл. "Македония" празничния си спектакъл "Хляб, сол и вино".

Градското честване на 135-та годишнина от Освобождението вСтара Загора започва в 10 ч. с издигане на националния флаг и слово на кмета Живко Тодоров на площада пред общината. Представителни подразделения и военни духови оркестри от Сухопътните войски ще участват в провеждането на тържествената проверка (заря) в града.

В 11 часа пред Паметника на Свободата в Русе започва тържествената церемония в чест на националния празник. Свещеници от Русенската Света митрополия ще отслужат празничен молебен, актьорите от театър "Сава Огнянов" ще прочетат част от клаузите на Санстефанския мирен договор. В церемонията ще вземат участие почетна рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Честването ще завърши с полагане на венци и цветя.

В Ямбол честването започне от 11.00 часа на площада пред общината. След издигането на националното знаме ще бъде отслужен благодарствен молебен, а след това тръгва и тържественото шествие до паметника на загиналите за националното ни освобождение.

Възстановка на подписването на Сан-Стефанския мирен договор ще бъде представена в Хасково по случай празника. Ритуалът по тържественото издигане на националния флаг започва от 11 ч. на пл. "Общински". Честването ще продължи на пл. "Свобода" с ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на "Незнайния войн".


Със заупокойна молитва от 10.30 ч. в храма "Свето Възнесение Господне" в Шумен ще започне отбелязването на 135-годишнината от Освобождението на България. За 11 ч. на пл. "Кристал" е насрочен военният ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци. Веднага след това пред сградата на общината ще има церемония по издигане на българския флаг. Честването на 3 март в Шумен ще завърши с концерт в Драматично -куклен театър "Васил Друмев", в който участие ще вземе ансамбъл "Добруджа" от Добрич.

С тържествена церемония на площад "5 октомври" започват честванията на празника в Свиленград. Програмата започва в 11.30 ч. и предвижда изпълнения на градския духов оркестър,  музикално-поетичен рецитал, панихида в памет на загиналите  за свободата на България и поднасяне на цветя и венци на паметника на героите от войните от община Свиленград.

Военнослужещи от Военноморските сили ще се включат в мероприятия по отбелязването на 3-ти март в градовете Варна, Добрич, Бургас, Созопол, Черноморец и Средец.

Почетен караул и военнослужещи от военно формирование 28860 - Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите ще се включат в честването пред мемориалния паметник в местността Арабаконак, община Г. Малина.

В чест на 135-годишнината от Освобождението оригиналът на Самарското знаме ще бъде изложен в Националния военноисторически музей, който по традиция на този ден обявява "Ден на отворените врати".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати