28 Март 2024 г. Четвъртък

И Борисов и Станишев се държат като малки деца, отсече Кунева

2013-03-03 07:52:27

„Политическата почва на България е изтощена.”, коментира лидерът на „България на гражданите“ и бивш еврокомисар Меглена Кунева пред Нова телевизия.

„Ако под политика разбираме само и единствено партиите, това е лошо, това е край!”, допълни тя, като посочи, че мястото на гражданите е по площадите, защото това е най-добрият начин за демокрация. 

Меглена Кунева загатна и евентуалните партии, с които „България на гражданите“ би се коалирала. „Ако партиите искат изобщо да говорят с „България на гражданите”, нека да признаят, че са крали по време на последните избори, призова Меглена Кунева, като отбеляза, че нито една от двете основни партии не са направили това.

„Нито една партия, която е крала избори, няма шанс за коалиция с „България на гражданите”, категорична е тя и допълни, че БСП със сигурност е неправилна партия за коалиция. 

„И Борисов и Станишев се държат като малки деца – обиждат се на Винету и индианец. Нямам за какво да си говоря с тях.”, добави Кунева. 

За евентуално сътрудничество „България на гражданите” биха поставили няколко основни искания пред останалите политически сили - да не крадат избори, да се съгласят с това парите за образование да бъдат 4,5% от бюджета, както и да са съгласни с това да се намали субсидирането на партиите наполовина, отбелязя Кунева. 

Най-важното условие към ГЕРБ обаче е „да се държат прилично и да подкрепят нашата програма на 99%”. Меглена Кунева отбеляза, че в момента е недоволна от икономическата, енергийната и ред други политики.

Бившият еврокомисар подкрепи  поведението на държавния глава на фона на протестите в страната. „Плевнелиев показа крачка към лидерството, но той е институция, той е длъжен да отиде при протестиращите. Ако аз бях държавен глава и аз ще щях да изляза.“, каза Кунева в хода на разговора пред Нова телевизия. 

По-рано стана ясно, че "България на гражданите" стартира официално предизборната си кампания от Варна. Заместник-председателят на движението Даниел Вълчев съобщи, че разширеният Национален съвет на партията ще бъде на 9 и 10 март. Тогава ще се вземе решение за предизборните щабове, ще бъдат изработени посланията за кампанията, както и програмата на партията.

Вълчев посочи, че ще бъдат набелязани повече от 30 спешни национални проблема, които трябва да бъдат разрешени, като движението ще предложи на българите и съответните мерки как да стане това.

В момента никой не може да измери температурата на обществото и за това не могат да се правят прогнози какво точно ще стане след 12 май, коментира Вълчев. Той посочи, че според движението основните причини за масовите протести в страната са бързото обедняване на българите и нарастващото им чувство за несправедливост. Като основни виновници за всичко това Вълчев посочи управляващите от ГЕРБ.

За Варна зам.-председателят на движението коментира, че градът е в много тежко състояние. Той не изключи възможността кметът Кирил Йорданов да не довърши мандата си. По думите му за Варна, дори да не се говори за личността на кмета, категорично е необходима смяна на модела на управление, което значи и на целия Общински съвет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати