25 Април 2024 г. Четвъртък

Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето

2013-03-02 18:45:21
Средиземноморската диета, богата на зехтин, ядки, риба и пресни плодове и зеленчуци, може да предотвратява сърдечни заболявания и инсулт, твърди голямо испанско изследване, цитирано от Ройтерс.

И други изследвания твърдят, че хората, които ядат предимно средиземноморски храни, имат по-здрави сърца, но тези изследвания не са могли да изолират диетата от по-здравословния начин на живот като цяло.

В този клиничен тест обаче учените са разпределили участниците, които страдат от повишен риск за сърдечни болести, в две групи – едната е била на средиземноморска диета, а другата - на стандартна нискокалорична диета в продължение на пет години. Това е позволило на учените да изолират ефектите на храната върху сърцето.

"Добрата новина е, че знаем как да предотвратим една от основните причини за ненавременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания – като ядем добра храна", коментира д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес от екипа, направил изследването в университета "Навара" в Памплона.

Той и колегите му са избрали 7500 възрастни хора от цяла Испания, които страдат от диабет или имат други предпоставки за сърдечни заболявания. Участниците са били разпределени в три групи. Две от групите са инструктирани да се хранят с предимно средиземноморска храна, като едната група е получила зехтин, а другата - ядки. Освен основните съставки учените са давали и персонализирани съвети и са организирали групови срещи.

Третата група е била "контролна" и е инструктирана да се храни с нискомаслени млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци.

През следващите пет години 288 от участниците са получили сърдечен удар или са починали от сърдечносъдово заболяване.

Хората от двете групи на средиземноморска диета са били с между 28 и 30 процента по-малко податливи към развиване на сърдечносъдови заболявания, отколкото хората в контролната група.

Резултатите са публикувани в медицинското списание New England Journal of Medicine.

Новото изследване е и първото, което показва ползите от диетата за хора, които не страдат от сърдечни болести.

Според учените ефектът от диетата се дължи на комбинацията от съставките, а не на една от тях.

"Качеството на мазнините в средиземноморската диета е много добро. Те са добър източник на калории и заменят другите, по-лоши източници на калории. Освен това тя е много разнообразна откъм растителни храни и включва бобови култури и плодове за десерт", обяснява Мартинес-Гонсалес.

Това, което не се препоръчва да се яде, са белите хлябове, сладките, газираните напитки, червените меса и преработените меса и колбаси.

Мартинес-Гонсалес съветва хората, които искат да подобрят диетата си, да започнат с малки промени, като да се намали месото до един или два дни на седмица, да се готви със зехтин и да се пие червено вино, вместо твърд алкохол с храната.

Важно е да се заменят закуските, пълни с въглехидрати или наситени мазнини, с шепа ядки.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати