28 Март 2024 г. Четвъртък

Сгрешихме, че не засилихме икономическата активност

2013-03-02 18:42:00

„Моят стил е да тропна по масата и да взема решение, може би това бе и правилното поведение в последните събития“, е на мнение министърът в оставка Лиляна Павлова, коментирайки управлението на правителството и последните събития в България в интервю за Нова телевизия.

Павлова заяви, че са направени много неща от правителството, но са допуснати и грешки.

„Най-главното е, че не активизирахме икономическата активност, винаги съм питала защо ни беше толкова нисък дефицит, толкова строга фискална политика. Трябваше много по-рано да се предприемат действия в ДКЕВР и за ограничаване поскъпването на тока, това е наша грешка. Дянков беше прекалено рестриктивен. Умееше да казва „Не”, но не и „Да”, сподели министърът на регионалното развитие в оставка.

По думите ѝ, ако правителството беше вдигнало дефицита – малко и прозрачно, е щяло да постигне развитие на икономиката, осигуряване на заетост и повече пари в бизнеса.

„Вярвам в жените и смятам, че в кризи те са много по-ефективни. Не казвам, че мъжете не могат да се справят или че са лоши, напротив. Но смятам, че една жена в криза се мобилизира, може да бъде ефективна и може да се справи. Спомняме си Ренета Инджова като премиер. Включително и Саша Безуханова смятам, че е един безспорен лидер“. Това  отговори Лиляна Павлова на въпрос, дали жена не би могла да бъде служебен премиер.

Според нея служебният кабинет, ще е съставен само от експерти и ще трябва да овладее държавата и да гарантира честни демократични избори.

Относно настъпилата криза с Общественият съвет, според Лиляна Павлова основният проблем се корени в  представителността на протестиращите.

“Росен Плевнелиев е изключително диалогичен, той изслушва всички гледни точки и се старае винаги да вземе обективното решение за всяка ситуация. Но лошото е, че има разнопосочни мнения и желания на представителите на протестиращите”, смята Павлова.

Тя оприличи протестите на бутилка шампанско, а тапата – на сметките за ток. "След като тапата хвръкна, се стигна до много нови искания, в това число и някои съвсем неприемливи", заяви Павлова.

Министърът в оставка изрази мнение, че протестите във Варна са най-ясно организирани и имат най-ясна концепция за исканията им. „Ако не си желан, трябва да си тръгнеш”, каза тя по повод исканата оставка на кмета Кирил Йорданов.

„Не приемам обаче да се самозапалиш по политическа причини”, допълни Павлова, визирайки случая със самозапалилия се 36-годишен мъж пред сградата на Общината във Варна в знак на протест. 

“Медиите изиграха негативна роля, защото преекспонирането на една тема нагнетява напрежението”, твърди министърът в оставка. Тя смята, че някои елементи от протестите са били показани прекалено драматично, без да има основание за това.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати