19 Април 2024 г. Петък

Борисов разчита да измами българите за втори път

2013-03-02 18:38:43

„Само за два месеца ГЕРБ натовари българите с 2 млрд. лв. задължения.“ Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на извънреден брифинг. Той представи данни за харчовете на управляващите в последните седмици, които по думите му пораждат съмнения за избирателна подкрепа на общините на ГЕРБ, както и за събиране на ресурс за купуване на гласове.

Станишев напомни, че в рамките на мандата си управляващите са пръснали на вятъра 8 млрд. лв. – общо взети от фискалния резерв и като нови дългове.    

„Четири години ГЕРБ управляват като безотговорно дете, което е докопало спестяванията на родителите си и ги харчи, без да мисли за последиците”, възмути се председателят на БСП.

„Борисов разчита да измами българите за втори път. ГЕРБ вече се опитват да се държат като опозиция, опитват се да се изкарат жертва, все едно не са управлявали три години и половина”, отбеляза Станишев.

Той подчерта, че именно управлението на Борисов докара страната до разорение, а хората – до мизерия. 
На фона на амбициите на премиера в оставка за още власт Станишев попита какво би станало, ако Жан Виденов беше поискал нов  мандат.

„ГЕРБ трябва да си понесат отговорността – както политическа, така и наказателна, където е имало нарушения на закона”, категоричен беше Станишев.

Лидерът на социалистите обърна специално внимание и на странното отпускане на средства за надплащане по ОП Околна среда, при положение че програмата е усвоена едва на 18%. Според Станишев причината е реакция на Европейската комисия.

По информация на социалистите ЕК е информирала правителството, че е нарушение проектите от „Води” на оперативната програма да получават заплащане на част от разходите по ДДС. Станишев обърна внимание и на още един тревожен факт  – договарянето по програмата е над 5 млрд.лв. при наличен ресурс от 3,5 млрд.лв. за целия период. Като се прибавят и разрешените вчера два водни проекта на Пловдив и на Добрич, се оказва, че необезпечените договори само по ОП Околна среда възлизат на 2 млрд.лв.

Наред с това Станишев отбеляза, че при планиран бюджетен дефицит за цялата година от 1,1 млрд.лв., само до края на февруари дефицитът е цели 536 млн. лв. Наред с това лидерът на БСП постави въпрос на главния прокурор Сотир Цацаров какви мерки взима, за да спре разхищението на държавните средства от това правителство.

''Следя исканията и на протестиращите, важното е - повече контрол върху институциите, слагането на намордник на монополите. Големият въпрос след изборите ще бъде наистина спасяването на страната и как да се засили общественият контрол. Технологично време за промяна на Изборния закон няма, след като президентът обяви датата за изборите'', каза Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че социалистите настояват за радикална промяна за демократична и социална България. По думите му новата посока на развитие на страната трябва да бъде реализирана чрез изборите. Станишев подчерта, че ще има сериозно обновление на листите на левицата. „В един отбор, какъвто вярвам е БСП, ролите на терена се определят от треньора”, заключи Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати