19 Април 2024 г. Петък

Протестиращите напуснаха президента; Токът пада от 5 до 7 %

2013-03-02 09:23:07

Консултации.

"Дума":

Протестиращите напуснаха президента

Протестиращите напуснаха вчерашните консултации при президента за сформирането на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство.
Няма да стоим на една маса с тези, срещу които се борим, заяви един от неформалните лидери на протестиращите Ангел Славчев. Недоволните призоваха за още по-голям протест на 3 март.
Сред исканията на протестиращите са парламентът да не бъде разпуснат, да бъде сформиран програмен кабинет, който да се консултира с обществен съвет, и депутатите да бъдат избирани мажоритарно. След протестиращите заседанието напусна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той остро протестира срещу присъствието на икономистите Георги Ганев, Георги Стоев и други, които според него представляват само себе си.


Мерки.

„Стандарт":

Токът пада от 5 до 7 %

С до 7,28% ще падне цената на тока за бита у нас. Това предвижда предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Най-голям спад на тарифите ще има за хората в Югоизточна България, които са клиенти на ЕВН. За абонатите на ЧЕЗ регулаторът предвижда средното намаление да е от 7,17%. Най-малко се очаква да паднат сметките за клиентите на "Енерго-Про" - с 6,22%. И за трите ЕРП-та ДКЕВР възнамерява да свали с доста повече цената на нощната тарифа. При ЧЕЗ тя се предвижда да падне с 14,61%, при ЕВН - с 13,07%, а най-малко поевтиняване се предвижда за абонатите на "Енерго-Про" - 8,82%.

 

Пенсии.

„24 Часа":

Дянков: Има пари за по-високи пенсии от 1 април

Има пари за вдигане на пенсиите от 1 април тази година. Има възможност за увеличаване и на доходите, но това e задача на следващото служебното правителство". Това заяви вчера в парламента вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков. Той остави на служебния кабинет, ако поиска да плати по-рано енергийните помощи. Да го направи, за да помогне на хората да си платят високите сметки за ток, настоя Мая Манолова от БСП.
От 4 млрд. лева заварени от предишния кабинет дългове, сега ние дължим 92 млн. България е финансово стабилна, заяви Дянков. Той илюстрира твърдението си и с цифри: 4,1 млрд. лв. има във фискалния резерв, дължимият ДДС е 208 млн. лева, като обичайно той се е движел около 400-500 млн. лв. Към 13 март очакваме 180 млн. лв. плащания от ЕС.

 

Договори.

„Новинар":

Мобилните оператори с „усмирителна риза"

„Усмирителна риза" на мобилните оператори слагат промените в закона за защита на потребителите.
Това бяха коментарите в кулоарите на парламента вчера, след като измененията бяха приети на първо четене. С тях се предвижда да се сложи край на злоупотребите от страна на телекомите, които подновяват договори с клиентите си едностранно.
Предлагат се и промени, свързани с дейността на кабелните телевизионни оператори. Различните пакети за потребителите се определят на базата на брой канали.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати