Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow Политика arrow Кабинетът в оставка предизборно раздаде пари за още неодобрени проекти

Кабинетът в оставка предизборно раздаде пари за още неодобрени проекти

  Print E-mail
2013-03-02 09:07:44
източник: dnevnik.bg

Подалото оставка правителство на Бойко Борисов днес раздаде общо над 280 млн. лева за все още неодобрени от Брюксел ВиК проекти, за Българската академия на науките (БАН), за Военномедицинската академия (ВМА), за Националната разузнавателна служба (НРС), за декодиращи устройства по протичащата цифровизация и за Дунав мост и железопътна  линията Пловдив-Свиленград. Дори бяха отпуснати средства за операцията на жена на 42 години, каквато практика рядко е забелязвана в правителствени решения.

Всички тези милиони се отпускат в едно от последните заседания, при които по традиция кабинетите приемат едни от най-спорните си постановления. Самият Борисов не веднъж напомняше как предишният премиер Сергей Станишев позволил увеличение на пенсиите в последния момент, което трябвало той да изпълнява. Дори го споменава днес - на отлаганото на два пъти заседание на министрите.

С изключение на едно решение всички бяха приети набързо като допълнителни точки към предварително определения дневен ред. Така медиите са информирани за разходването на средствата едва след като бъдат приети от кабинета.

Най-спорно е решението на кабинета в оставка да отпусне предварително средства по неодобрени от Брюксел ВиК европроекти за общините Пловдив и Добрич. Сега независимо кой поеме министерския пост на околната среда и водите ще трябва да подпише договорите, чиято обща сума възлиза на над 231 млн. лева.

За проекта на Пловдив държавата ще участва с близо 126 млн. лева, а на Добрич - с над 105 млн. лева. Ако не бъдат одобрени изцяло или частично средствата от Кохезионния фонд, държавния бюджет ще поеме разхода.

И двамата кметове на областните градове - Иван Тотев и Детелина Николова, са издигнати от ГЕРБ.


Кабинетът дава пари и за протичащата цифровизация, въпреки споровете за мултиплексите и критиките на Брюксел. За декодиращи устройства за хора със специфични социални потребности правителството отпусна 17.5 млн. лева. Те ще бъдат преведени на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а ще дойдат от резерва за непредвидени и неотложни разходи за структурни реформи и допълнителни фискални мерки.

Правителството в оставка възлага на ресорния министър да проведе обществена поръчка за избор на доставчик на устройствата, а на министъра на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане да раздаде на ваучерите за устройствата.

Преминаването от аналогова към цифрова телевизия трябва да приключи на 1 септември.

Отпускат се и 13.5 млн. лева за продължаващото строителство на метрото в София. Парите за подземната железница в София са за капиталови разходи за два участъка - от бул. "Цариградско шосе" през ж.к. "Дружба" до новия терминал на летище "София" и от ж.к. "Младост 1" до Бизнес парка.

При този проекти разходите са одобрени от Брюксел. Заложени са средства и в общинския бюджет. Строителството на участъците вече е в ход.


С почти 3 млн. лева се увеличават предвидените средства за проектите по електрификация и реконструкция на жп линията Пловдив-Свиленград и изграждането на нов граничен пункт на "Дунав мост 2" - между Видин и Калафат. Те се финансират от заем от Европейската инвестиционна банка, който набъбва до 38.1 млн. лева.

Според правителствения пресцентър увеличението на дълга няма да повлияе пряко или косвено върху държавния бюджет, защото увеличението вече било заложено в разчетите за тази година.

Раздадени бяха и допълнителни 10 млн. лева на Министерството на отбраната. От тях 9 млн. лева са за покриване на задълженията на най-затъналото в дългове лечебно заведение - Военномедицинската академия (ВМА). Остатъкът отива при Националната разузнавателна служба (НРС) с неясното обяснение - "за текущи разходи за дейността на службата през 2013 година".

Въпреки че през по-голямата част от мандата си кабинетът не беше в добри отношения с учените, в последния момент реши да отпусне допълнителни 7 млн. лева от държавния бюджет на Българската академия на науките (БАН). Парите се отпускат за стимулиране на водещите иновативни и обществено-полезни научни изследвания. Целта била да се следват заръките на стратегия "Европа 2020".

От началото на годината се забелязва стопляне на отношенията между правителството и БАН. Преди това на няколко пъти учените бяха наречени от финансовия министър Симеон Дянков "феодални старци". В традиция се превърнаха протестите на научната общност заради орязан бюджет.

В началото на 2013 г. обаче Борисов покани историци да се включат в комисия, която да формира българската политика в отношенията на страната с Македония. След скандала във Фонд "Научни изследвания" на мястото на уволнения просветен министър Сергей Игнатов застана акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН.

С последното си допълнително решение Министерският съвет в оставка отпусна 39 хил. лева за осигуряването на лечението на Виктория Кожева на 42 години. Жената е с диагноза умерено диференциран аденокарцином на ляв бял дроб, с метастази в лимфни възли. Нужният лекарствен продукт е разрешен за употреба през 2012 г. в Европейския съюз, но в България нямал регистрирана цена и не се предлагал на българския пазар. Не се и не се реимбурсира от здравната каса.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?