25 Април 2024 г. Четвъртък

Не приемаме служебен кабинет със зам.-министри на ГЕРБ!

2013-03-02 09:04:15

Служебният кабинет трябва да бъде съставен от хора, необвързани с политически централи или корпоративни интереси. Това каза във Велико Търново лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него бъдещите министри, техните заместници, а така също и областните управители, не трябва да носят съмнения за партийна ангажираност.

Няма как да приемем за служебен кабинет, в който заместник-министрите на ГЕРБ, които са ярки политически лица, биха запазили постовете си или този кабинет да управлява с министри на областите, защото областните управители са съответните представители на изпълнителната власт за областта. Под служебен кабинет не разбираме само министрите, а и политическите кабинети на министрите от служебното правителство, посочи лидерът на ДПС.

Министрите от служебния кабинет трябва да не носят съмненията за партийна ангажираност особено с все още управляващата партия ГЕРБ, която е изчерпала кредита на доверие, каза Местан.

"Ако някой иска да ни убеди, че се оттегля постепенно от властта, това означава да няма министри от ГЕРБ, да няма заместник-министри, да няма областни управители от ГЕРБ", каза още лидерът на ДПС. Според него не трябва да ги има и фигурите, чрез които Цветан Цветанов е упражнявал респресиваната си власт.

По думите на Местан в състава на Обществения съвет, свикан при президента, има фигури, които „меко казано будят тревога" и заради които въпросът с корпоративната неангажираност на хората от бъдещото служебно правителство става все по-актуален. Лидерът на ДПС обаче не пожела да посочи конкретни имена.

Следващото правителство не трябва да повтаря грешката на Бойко Борисов, който по думите на Местан е водил фалшив диалог с народа. "В стила на пожарникар отиваше при пожара, когато е пламнал", каза лидерът на ДПС. По думите му, ако следващото правителство повтори управлението на Бойко Борисов, животът му няма да е дълъг. 

Лютви Местан посочи, че в бъдещите листи на ДПС ще има широко застъпена гражданска квота от личности, които не са членове на партията и ще бъдат на избираеми позиции.

ДПС не е част от проблемите на България, а фактор за решаването им и ще бъде част от широкото политическо съгласие, което ще стои зад новото българско правителство, отбеляза Лютви Местан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати