20 Април 2024 г. Събота

Протестиращи поискаха и оставката на президента

2013-03-02 08:46:23

Протестите в страната продължиха и днес, като участниците предявяват все повече и по-разнообразни политически, икономически и социални искания.

В София езерото „Ариана” отново се превърна в сборен пункт. Присъстващите запалиха свещи, а място бяха донесени две големи пици, за които бе обявено, че са имитация на „пицата на Дянков”. Сред исканията на протестиращите е промяна в изборния кодекс.

Протестиращите участваха в подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев, идеята за която възникна след събитията днес на консултациите за Обществен съвет при президента. Освен това те поискаха от президента пълна ревизия на всички монополисти в България.

След това участниците в протеста се насочиха към Народното събрание със скандирания „Българи, юнаци!“ и „Елате с нас, протестът е за вас!“. Впоследствие те се отправиха към президентството, блокирайки за кратко една от лентите на бул. „Цар Освободител“. Пред президентството отново запалиха свещи и скандираха „Оставка!“. Около стотина души се хванаха на хоро под голямо българско знаме.

Организатор на протеста заяви, че в 10,30 часа в неделя, 3 март, те отново ще се съберат на „Орлов мост“.

В Пловдив около 20 души се събраха днес пред сградата на ЕВН, а полициите бяха повече от протестиращите, съобщи Фокус.

Днес в града бе сформиран още един инициативен комитет. На специална пресконференция негови представители обявиха, че приемат исканията от кръглата маса в Сливен. В момента няма пловдивски представител в Обществения съвет при президента и затова те щели да внесат исканията на пловдивските протестиращи.

Това е 21-ият ден на протест срещу монополите в Пловдив, а участниците бяха предимно възрастни хора. Големият въпрос за тях сега е дали ЕВН ще започне да изключва тока на онези, които не са успели да платят сметките си. Ако това стане факт, повечето се заканват, че ще се стигне до саморазправа, тъй като поведението на дружеството ще бъде монополистично.

За неделя се очаква хиляди пловдивчани да излязат на протест срещу монопола, както се случи преди седмица.

Около 250 са тази вечер протестиращите варненци, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града. Те отново се събраха пред сградата на Общината, за да заявят своите искания. Едни коментираха,че президентът ги е предал, а други - че са навън, за да протестират срещу високите сметки за ток, трети – срещу кмета Кирил Йорданов.

Вече втора вечер липсват плакати в подкрепа на градоначалника, както и хора с вувузели.

След 18.30 шествието тръгна по бул. „Мария Луиза” и продължи до ул. „Девня”, където се намира сградата на Енерго Про. Пред сградата протестиращите започнаха да скандират „Кръвопийци” и „Кожодери”. После те се насочиха към Областната управа, където спряха и започнаха да викат „Мафия” и „Оставка”.

След това шествието, което се води от българския трибагреник и надпис „1 киловат електроенергия = на 0,01 % от средната работна заплата”, продължи към Общината, като хората продължиха да крещят, че утре в 11 отново ще са там, за да продължат с протестите.

Участниците не желаят страната да бъде управлявана от същите политически партии, искат Народното събрание да не се разпуска, а Избирателният кодекс да бъде променен незабавно. Те не желаят същите политици да бъдат избрани на следващите парламентарни избори, а в парламента да влязат нови хора и нови организации, да има контрол върху властта, хората да се избират заради заслуги към родината и изразиха готовност да не гласуват.

На присъстващите бяха раздадени листовки с искания, като в тях се посочва, че протестиращите във Варна искат пряко народовластие, връщане на традиционните православни ценности, одържавяване на всички монополи и концесии.

Протестиращите издигнаха и искане за електронно гласуване, съобщи БТА. Според тях така ще се повиши избирателната активност и ще се спре практиката с купуване на гласове.

Кънчо Бонев от един от инициативните комитети съобщи, че кметът Кирил Йорданов е осигурил офис за новосформирания Обществен съвет в Младежкия дом в града. Реалната му работа започва в понеделник. От 10 до 18 часа ще има дежурни, които ще събират предложенията на варненци за промени както в държавната, така и в местната политика.

Бонев уточни, че в обществения съвет вече са сформирани няколко работни групи. Определени са и петима коменданти, които ще следят за спазването на реда по време на протестите.

Недоволните завършиха акцията си с раздаване на мартеници на полицаите пред сградата на Община Варна.

На социалния протест в Бургас на 1 март се събраха около 50-60 души, съобщи Фокус. Те заявиха, че не са удовлетворени от действията на президента и той не разговарял с протестиращите, както и че ако трябва, ще поискат и неговата оставка.

В началото се надигнаха възгласи против „синята зона” в Бургас и работата на Общинския съвет, но вниманието скоро бе върнато към кризата в страната и високите сметки на тока.

Протестиращите поискаха позитивни сигнали от партии, депутати и президент и това според тях би станало възможно само чрез протести всеки ден. Поискана бе генерална превенция на корупцията. Протестиращите поискаха и журналистите да вземат тяхната страна на протестите, за да имат те резултат.

Хората настояваха за решения на техните проблеми. Те поискаха разумните им предложения да бъдат разгледани и приети.

Един от протестиращите посочи, че в момента в са се обединили 90 града в страната и чужбина, което е голям успех. Според него днес сред срещата на протестиращи с президента той за втори път е предал хората. Друг от участниците в протеста заяви, че хората искат нов обществен договор, който е нещо повече от Конституция, представлява разбиране на гражданите защо живеят в една държава. Според него партиите не трябва да продължават да функционират, както до момента.

Събралите се хора скандираха „Хищници”. В интернет има и създадена специална страница за Бургас, която се нарича „Бъдеще без монополи”, като призивът на Инициативния комитет бе борбата против монополите да се води и виртуално.

На Трети март протестът ще протече като шествие от площад „Тройката” до сградата на електроразпределителното дружество, след това по ул. „Булаир” по паметниците на будителите в Морската градина, където ще им бъде отдадена почит.

И тази вечер около 40 старозагорци протестираха срещу високите цени на тока, статуквото в държавата и управляващите, пред сградата на енергийното дружество в града, съобщи Дарик.

В деня на националния ни празник 3 март недоволните старозагорци ще се съберат отново в 11 часа пред EVN-Стара Загора. Те ще се отправят на шествие по маршрут ул. „Отец Паисий" на север, ул. "Авг. Траяна" в посока изток до Парк „М.М. Кусев".

Около 40 души се събраха на площада в Кюстендил, за да изразят своето недоволство срещу високите сметки за ток, монополите и безработицата, съобщи Фокус. Координационният съвет посочи, че одобрява случилото се на срещата при президента, но отново се разграничи от кюстендилския представител там.

За поредна вечер сред хората бяха областният управител, кметът на Кюстендил, председателят на Общинския съвет.

В неделя протестът ще започне в 12.00 часа, а час по-рано хората ще се съберат, за да се включат в отбелязването на Трети март. След това протестиращите имат разрешение да направят мирно шествие до паметника на Ильо войвода.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати