26 Април 2024 г. Петък

Сгреших, но се улисах с асфалта!

2013-03-01 19:09:21

Премиерът в оставка Бойко Борисов видя завера в сметките за тока, които доведоха до масови протести в страната. На последното заседание на правителството той признава, че е допуснал грешка в сектор „енергетика“ и че не е решил проблемите по-рано. Оттук нататък обаче Борисов обещава да се фокусира върху това как да се раздвижи икономиката и да се подобрят доходите на хората. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета. 

„Аз съм убеден, че и със сметките на тока става някаква завера. Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38-45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук, виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили. Просто пропиляхме и пропуснахме време. Това можеше ние да го отреагираме. Виждате дори в Русия Путин от България видя, че това е проблем, когато отиде на много хора на електромера сметката, и веднага дръпнаха назад и там свалиха тока. Ние днес ще го свалим сигурно със 6-7% поне. Защо да не сме го направили? Ако имахме тази информация от службите или от ДКЕВР или от всички останали, нямаше да се получи това“, жалва се Борисов. 

И си признава за грешките в енергетиката, проблемите можело да бъдат решени още преди две години.

„Сгрешихме. Колко министри сменихме, я погледнете. При всеки пробив или всяко откриване на недостатъчно ефективна дейност сме го променяли и това всичко е идвало вследствие на гражданските искания. И аз отидох и им сдадох властта, сдадох цялата власт. До вчера говореха, че контролираме всичко, сега нито контролираме парламент, нито контролираме Министерски съвет, Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава“, казва Борисов. 

Той отново напомня, че е управлявал в най-тежката финансова криза. С помощта на Дянков двамата отново оборват твърденията на БСП, че оставят „опоскана държава“. 

„Не е толкова лесно, колкото си мислят. Но, повтарям – това е демокрацията и ние доказахме, че в България митовете им се срутиха, които искаха да кажат за това правителство. Диктатор…?! Но виждате те го направиха, техният щаб работеше много добре. Ние улисани да направим „Дунав мост 2“ до май месец, да изкараме магистрала „Тракия“ до май месец, да отпуснат парите за „Струма“, да свършим куп неща, пропуснахме тези процеси, които вървят. И стрелбата по Баретата, Буда в кавички, след това няколко изказвания на Станишев и Лютви Местан за мир, за напрежение и по другия начин, че ще си ходим“, обяснява още Борисов как се е стигнало до подаването на оставката. 

Премиерът в оставка обяснява на министрите си, че вече е на друга вълна. Според него трябва от ГЕРБ да спрат да се разправят с тези политически лидери, „защото всъщност вече на хората толкова им омръзнаха цифри“. „Той всеки ден казва – задължиха държавата, дългове, а то е точно обратното. Но хората вече това не ги интересува“, вметва Борисов и чертае новата стратегия.  

„Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене. На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи“, осъзнава премиерът в оставка. 

Той дава указания в следващите месеци да кажат на хората какво може реално да се направи и как трябва да стане. 

„Вече всеки, който се занимава с управление, знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга. Това трябва да бъде нещото, върху което най-много да се мисли, защото ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга“, казва Борисов и повтаря обаче, че няма да хаби повече енергия в тази посока да опонира на лидера на БСП. 

Според него верният път е как да се създадат работни места. Премиерът в оставка прави бърз анализ на частния сектор.

 

„На фирмите им е много по-лесно, ако плащат хиляда лева заплата, да я направят хиляда и двеста, отколкото да назначат още един за хиляда лева. Така тези, които работят във фирмите, почват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите, но тези, които не са конкурентоспособни и остават навън им расте броят и те са точно отчаяните хора, защото тези хора не виждат никакво бъдеще. Единственият изход е преквалификация, обучение, който иска да му се вдига стандартът, за да може да бъде утре нает на работа“, смята Борисов. 

Той припомня, че той не е издигнат от партия и гражданското сдружения на ГЕРБ все още съществува и то е с председател Йорданка Фандъкова.

„Затова е много важно и затова и подадохме оставка, затова се дръпнахме, затова сме готови, ако предлагат нова форма на управление с граждански сдружения – ще закрием партиите, ще си направим гражданско сдружение, каквото бяхме – то не е и закрито“, казва Борисов. 

„Така че всички, които считат, че могат по-добре да управляват, от гражданските сдружения не да казват – ние не искаме да участваме във властта или да управляваме, искаме отстрани да стоим и да си бъдем все такива. За съжаление, отстрани не става. Да си направят веднага партия, да си направят депутати, да си направят кабинет, ние с радост ще ги приветстваме. Но важно е да има отговорни хора, а не това, което ни се предлага от Станишев“, добавя той и критикува изказването на лидера на БСП, че няма да е следващият премиер, ако червените спечелят изборите. 

„Иначе аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения и просто само да ги свеждат. Все едно премиерът или министри ще бъдат секретарки… Никой не е казал, че ще ни изберат, нито мен, нито него, нито който и да е, така че откъде накъде…?! Но, за да му отговоря, защото това е дезертьорство, че и ние можем да работим по този начин, само че не аз, а секретарката ще бъде. Тя е много по-тиха, много по-разбрана, ще изслушва всички и просто само ще пита. Просто това е несериозно. Нали политическатаотговорност във всяка една държава, излъчват лидерите си, те участват в предизборна кампания. И аз в това отношение толкова много се радвам на тези граждани, защото има едни други, които вече горе-долу са ми ясни – даже и днес са посочени – дядо, вуйчо…. Но, както и да е – ние, повтарям, трябва да бъдем винаги честни с хората“, казва още Борисов. 

Той припомня, че по време на управлението си винаги е имал диалог със  зърнопроизводителите, с животновъди, с железничари, транспортни работници, еколози, археолози, „с кой ли не“. Кога е прекъсвала работата с тези хора?, пита риторично премиерът в оставка. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати