24 Април 2024 г. Сряда

Хората на Кунева: Борисов отново премиер? Няма шанс!

2013-03-01 19:04:56

ГЕРБ се разпада на враждуващи кланове, които ще водят битка за политическо оцеляване. Няма да вземат повече от 50 мандата в следващото Народно събрание, а Бойко Борисов няма никакъв шанс да бъде министър-председател занапред. Политическата му кариера свърши по един не много достоен начин”. Това заявиха на пресконференция политическите анализатори на “Движение България на гражданите” Петър Николов – член на Националния съвет и д-р Кирил Аврамов – координатор на 23 МИР в София.

„, смята Петър Николов, като допълни, че България от европейска страна се е превърнала в ориенталска в последните три години.

Той даде за примери покушението срещу политически лидер, проследено от хората по телевизиите, последвано от обвинение от премиера Борисов в поръчка на политическо убийство и то от трибуната на парламента. По думите на анализатора около Цветанов, Борисов и президента ще се обединят новите фракции в ГЕРБ, по аналогия на процесите, случили се със  СДС след 1991 г.

„Борисов и Иван Костов си приличат като две капки вода по съдбата на партиите им“, категоричен бе Николов.

“Да се върне БСП във властта е най-опасният сценарий. Всеки досег на БСП до власт ще доведе България до тежка политическа и икономическа катастрофа и бедност”, прогнозира още Петър Николов.

Според него България не трябва да се впуска в леви експерименти, както и няма да мине без избори за Велико народно събрание (ВНС) и нова Конституция, с радикални промени в нея, а не само намаляване броя на депутатите. По думите на Николов е правилно тези избори за ВНС да се проведат заедно с европейските избори през 2014 година, за да има време да се постигне национален консенсус по текстовете на новата Конституция.

“Всяко усилие да се забави свикването на ВНС ще доведат до по-тежка криза”, категоричен бе Николов, и каза, че според “Движение България на гражданите” е напълно възможно за 2 месеца ВНС да направи промените при постигнато предварително широко обществено съгласие.

„За пръв път гражданите могат да се изправят пред картела ГЕРБ, БСП и ДПС. Сега е време за спешни мерки, за разумно отсяване на нереалистичните от легитимните искания“, коментира д-р Кирил Аврамов. Според него за изминалите години не са се случили базисни икономически и политически реформи.

“Малки олигархични групи отвлякоха държавата, преразпределят националното богатство и не създават добавена стойност”, коментира още Аврамов. По думите му Гражданският съвет към президента е вариант за чуване на гласа на хората.

“Растежът на икономиката е едва 0,5 % от БВП, което отблъсква инвеститорите, а мерките, обявени от БСП, са популистки и няма да доведат до реално подобрение. ГЕРБ, БСП и ДПС да не се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, защото бяха част от този парламент”, добави още д-р Аврамов.

Петър Николов прогнозира, че “Движение България на гражданите” ще се превърне в най-голямата дясна политическа сила в бъдещия парламент.

По думите на анализаторите на Движението България се намира в криза на лидерството. „Станишев не иска да става министър-председател, а Борисов се крие и не може да стане. Президентът се опитва да реши проблемите, но явно няма лидерските качества”, коментира още д-р Кирил Аврамов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати