24 Април 2024 г. Сряда

Съветът към служебния кабинет да не става говорилня!

2013-03-01 19:01:02

Протестите са ясен сигнал за проблемите в държавата, но не са инструмент за тяхното решаване. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на консултациите за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство.

Те започнаха със скандал, след като представителите на протестиращите и синдикатите напуснаха, тъй като са недоволни от поканените на обсъждането. 

“Настоявах днешните консултации по структурирането на Обществения съвет да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите и не само те, да имат необходимото време да организират и да организират добре своето представителство. Затова след днешните консултации ще има достатъчно време, тъй като вече знаете, че служебно правителство няма да се случи утре или в другиден, а в следващите две седмици вероятно”, посочи Плевнелиев.

 

Още в самото начало е ясно, че участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство и ще работи към него, допълни президентът. 

По думите му Общественият съвет ще бъде структуриран по теми, по секторни политики, за да има конкретни разговори и конкретни решения по тях. Не трябва да се допусне той да се превърне в говорилня или да се политизира, подчерта държавният глава. 

Надявам се този формат да покаже своята ефективност и да бъде възприет и от следващото правителство, което ще дойде след служебното, легитимно избрано от народа на идващите избори, отбеляза Плевнелиев. 
 
Общественият съвет се предлага да се ръководи от заместник-министър-председател на служебното правителство, допълни той.

Съветът ще бъде консултативен орган към служебното правителство, не към президента и той ще приема становища по цялостната насока на работата на служебното правителство, по дневния му ред, по спешните задачи, като крайното решение е на служебното правителство и то, трябва да е ясно, ще си носи отговорността - така е по Конституция и така ще бъде. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати