26 Април 2024 г. Петък

Скандал: Протестиращи си тръгнаха от "Дондуков" 2

2013-03-01 17:28:28

Представители на протестиращите напуснаха консултациите при президента за формирането на Обществен съвет към служебното правителство, недоволни от поканените в съвета. Заседанието напусна и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. 

Пред сградата на президентството се събраха около 30 души на протест срещу начина, по който се провеждат консултациите. Според някои от протестиращите те нямат легитимен представител на форума. Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим, заявиха от протестиращите след напускане на заседанието.

Те разпространиха декларация, в която се посочва, че присъстващите граждани от протестите категорично не са удовлетворени от реакцията на политическата класа предвид създалата се ситуация и че за пореден път народът на България "е манипулиран с цел запазване на статуквото на монополите и политическия живот на страната". Нашите искания остават същите, както и досега, се казва още в декларацията.

Представителят на протестиращите Янко Петров заяви, че Общественият съвет цели да затвори очите на хората. „Той реално ще се сформира, ще работи по време на служебното правителство – нито има право на глас, нито да променя нещо, коментира той и призова хората да не спират с протестите  „На улиците на 3-ти март. За България докрай!“, допълни той, цитиран от БНР.

Протестиращите са заявили пред президента исканията си Народното събрание да работи, докато не бъдат направени промени в Изборния кодекс, каза още Петров. По думите му президентът е обещал да разгледа искания на протестиращите и да ги има предвид при съставянето на Обществен съвет към служебното правителство.

„Начинът, по който се прави подборът, е абсолютно на тъмно. Тази извадка, която е вътре, не е представителна за България. Кои са вътре? Аз не знам тези хора кои представляват освен себе си. Вътре са едни олигарси, които ние не ги искаме“, обяви Йордан Иванов, който обяви, че представлява Северозападна България.

Недоволен от заседанието излезе и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че от синдиката са готови да участват в консултации, в които всеки представлява някаква организация, защото в момента при президента били хора, които представляват само себе си или интереси на олигарси и мултимилиардери. Димитров попита какво правят на консултациите политолози или икономисти и изреди имената на Антоний Гълъбов, Георги Стоев и Георги Ганев. 

Димитров беше категоричен, че трябва да престане икономическата политика, водеща след себе си тази радикална мизерия и уточни, че има хора, които насаждат в политиката на правителствата неолибералния модел, довел хората на улицата. 

Синдикатите предлагат на президента спешни мерки в три посоки – за намаляване цената на тока, компенсаторни мерки за доходите на хората и на пенсионерите и такива, свързани с промени в закони, които спешно трябва да приеме парламентът, преди да се разпусне.

Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите, предаде „Фокус“.  В присъствието на представители на медиите двамата започнаха остър спор, който прерасна във викове. 

Протестиращият попита Димитров къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ. Пламен Димитров заяви, че синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции. 
Спорейки помежду си, Пламен Димитров и представителят на протестиращите неочаквано се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени. 

Докато синдикалистът Димитров обясняваше пред журналистите, че ще продължи да подкрепят исканията на недоволните граждани, част от протестиращите отново призоваха българите да не се отказват. „България трябва да бъде управлявана от народа”, призова един от протестиращите с мегафон. Някои от протестиращите извикаха „Българи – юнаци!” и „Победа!”.

Участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев. 

Президентът покани на срещата представители на протестиращите граждани, широк кръг граждански и браншови организации, синдикални и работодателски организации, за да обсъдят бъдещите задачи и проект на Правила за устройството и дейността на Обществения съвет. Въпреки обещанията, че заседанието ще се излъчва онлайн, това не се случи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати