28 Март 2024 г. Четвъртък

Пари за скок на пенсиите от 1 април има, увери Дянков

2013-03-01 12:40:40

Финансовото здраве на България в момента е по-добро, отколкото когато ние дойдохме на власт. Това заяви в парламента финансовият министър в оставка Симеон Дянков. Ще има пари за увеличаване на пенсиите от 1 април, увери той. 

Има възможност за увеличаване на доходите, но това e задача на следващото служебно правителство, обясни още Дянков.

По негови думи в момента размерът на фискалния ни резерв е 4 млрд. и 100 млн лева. Той допълни, че страната очаква да получи още около 90 млн. евро от ЕК. 

Спор избухна между Дянков и депутата от БСП Димчо Михалевски, като двамата се замерваха с цифри, тълкувани от всеки по различен начин, обвиняваха се в безотговорност, липса на политика и се нападнаха на тема ”кой какво наследство оставя”.

По думите на червения депутат от БСП държавата ни е натрупала над 5 милиарда дефицит през последните четири години, нито един от бюджетите не е изпълнен нито в приходната, нито в разходната му част.

Ние знаем, че най-големият проблем е бедността на фона на целия ЕС, заяви още Михалевски. Дянков категорично отхвърли обвиненията и посочи, че дефицитът на страната ни е 0,5% от БВП на касова основа.
България е една от седемте страни в ЕС, които не са в процедура за свръхдефицит, заяви той и обърна внимание на ниската данъчна тежест и ясните фискални правила. България е сред страните с най-нисък дълг след Естония, заяви още Дянков. 

Михалевски обясни, че правителството е водило проциклична политика, а социалистите смятат, че трябва да е антициклична. Той за пореден път повтори, че правителството винаги се е опирало само на рейтинги и класации, но не е мислело за хората и реалната политика.

Смятате ли, че политиката е правилна и как щяхте да оцените наследството на сегашното правителство, ако бяхте част от следващия кабинет, попита Михалевски. Вие, както обикновено правят социалистите, спестявате факти, заяви Дянков. По негови думи предишното правителство е оставило на ГЕРБ над 4 млрд. дългове.

Политиката е не само правилна, но е единствената възможна. Всякаква друга политика щеше да доведе до фалит. Както вие по всяко ваше управление сте я довели до фалит, скочи Дянков.

Господин министър, да се научим да бъдем по-отговорни, защото не сме шоумени за един ден, не остана длъжен Михалевски. Той беше категоричен, че реална финансова политика не е имало и най-хубавото в случая е, че това управление е свършило.

Питане имаше и народният представител Корнелия Нинова. То засягаше новите приоритети на правителството. Нинова попита дали правителството смята да промени нещо в последните дни на управлението си, засегна и напоследък застъпена от левицата тема – изтегляне на плащането на енергийните помощи за тази пролет. 

Депутатката се поинтересува и от това как се изразходва бюджетът към днешна дата. Дянков беше категоричен, че ще даде информация, за да знае служебният кабинет какво е състоянието на държавата.

По негови думи държавата дължи невърнато ДДС в размер на 208 млн. лева. По думите на Дянков това е най-ниското историческо ниво. Централната власт има задължения към частния сектор в размер на 91 млн. лева. Над половината са просрочени задължения на ВМА, категоричен бе той. По думите на Дянков общините дължат на частния сектор 176 млн. лева, а задълженията на болници са 148 млн. лева. 

От това, което описахте, нещата са зле. Резервът е на минимум, не остана доволна Нинова.  Откъде имате сигурността да кажете, че следващото правителство ще може да вдигне доходите, риторично попита тя. Не разбрахте какво искаха да ви кажат хората. Продължавате да се държите арогантно. Така, както управлявахте, така си и тръгнахте – разрушавайки, завърши Нинова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати